"Ние сме на път да последваме участта на Римската империя - не само, защото варварите чукат на вратите ни, не само, защото те са отдавна между нас,  а защото собствената ни християнска цивилизация е застрашена и вместо християни, произвежда образовани диваци. 
Душата е натикана в ъгъла на съзнанието, а в нашето подсъзнание липсва Бог.
30 години безначалие не стигат - остават ни още 15. Който ги доживее, ще види истинското начало."

Поет, преводач, журналист и издател, Румен Леонидов е автор на девет стихосбирки, носител на български и международни награди за поезия. Работил във вестниците „Студентска трибуна“, “Средношколско знаме“, сп. „Факел“, в нелегални дисидентски издания, а по-късно в „Литературен вестник“, сп.“Български месечник“, БНТ, в. „Поглед“ и в. „Класа“. Създател на сайта Fakel.bg, той е обявен за "Рицар на книгата“ за 2014 година.

Разговаряме с публициста, който никога не спестява критиките си към злото, независимо от коя посока идва и в каква опаковка е маскирано.

-    Във времена на политически разлом, защо интелектуалците не обичат да говорят, господин Леонидов?

-    Защото нямат собствено мнение. Нямат характер. Егоизмът им на драскачи е самодостатъчен. Защото духовното им семе е посято от Пишурката, а не от Ботев, и не смеят да рискуват да изрекат нещо, което може да им донесе всякакъв род неприятности. Страх ги е да се отклонят от генералната линия на демокрацията и за да не личи това, обикновено се държат надменно. Не смеят да слязат до по-ниските читателски етажи. А когато случайно някоя медия ги попита за мръсните картинки от деня, те или мънкат, или говорят чрез голямата носовка, или витиевато се измъкват от проблема. Матрицата им е такава – на охлюиди. Някои пишат добре, други - много добре, трети направо са отличници, но имат вродена морална недостатъчност. Моралната им хигиена е кабинетна, пазят си я като егото. Те предпочитат да живеят в несъпротивление. Важно е книжките им да се харчат. И да имат повече жени-читателки. Рецептата е проверена - малко тъга, малко поетика, повечко меланхолия и втори, че и трети тираж. Няма новаторство, няма риск за публичното им говорене. Пишат и дишат в рамките на общоприетата култура. А уж са хора на изкуството, но вместо да издигат читателите до ново духовно равнище, те задоволяват вкусовете им на средняци от ниските етажи.

-    В интервю казвате, че „човечеството се е побъркало и тази борба, която става на Небето, става и на Земята“. Как разбирате тази релация?

-    Голямата грешка на Господ е, че след като видя, че човечеството не върви към своето съвършенство и своето божествено начало, вместо да му изпрати всемирен потоп, се смили над земляните и подшушна на праведника Ной да започне всичко отначало. Господ се разкайва за поредната си грешка, която може и да се превърне в грях на християнската ни цивилизация и тя да изчезне. И вината ще е на всички християни по света, които са малцинство, но най-цивилизованото малцинство. Цинизмът отдавна господства в съзнанието ни, особено след края на Студената война. Алчността отдавна превзе Америка, а разумът работи единствено в бизнес посоката. Душата е натикана в ъгъла на съзнанието, а в нашето подсъзнание липсва Бог. Войната на небесните сили, в които малцина вярват, е голяма. Тя е невидима, но реална и който има око ще я види, който има уши ще я чуе, който има Бог ще застане на негова страна. Ние сме на път да последваме участта на Римската империя - не само, защото варварите чукат на вратите ни, не само, защото те са отдавна между нас,  а защото собствената ни християнска цивилизация е застрашена и вместо християни, произвежда образовани диваци. Надявах се на западните политически елити, но те се оказаха най-големите безбожници. Защото са заложници на бруталните човешки отношения.

-    Няма как да избягаме от политиката, макар в предварителния разговор да казахте, че не Ви се говори за нея. Има ли аналог сегашното управление в най-новата ни история и как ще свърши то?

-    Самото днешно управление е аналог на себе си. То е на власт само заради страха от това, да не дойде червената опастност и това се раздухва доста успешно от апологетите на ГЕРБ. В момента нещо става в задкулисието, но въпреки завесата, то се вижда с просто око – ДПС и БСП разиграват картата на бунтофренията с една, единствена обща цел – да довършат агонията на Патриотичния съюз, за да бъде принуден Борисов да довърши мандата си с Доган. Или да даде властта на Румен Радев и да се насрочат нови избори. ГЕРБ пак ще победи, но ДПС ще има решаваща роля при съставяне на правителството. Ако не, германският модел ще влезе в действие – „фашисти“ и „комунисти“ отново в единен строй. ДПС изгладня яката. Макар, че техните хора държат медиите у нас, въпреки, че империята КТБ почти цялата бе погълната от техни хора, друго е да се вливат свежи пари от ЕС, който да храни нашите явни и неявни олигарси. Всъщност нищо няма да се промени, дори на власт да дойдат червените барони или турскосините чалми. Гледали сме това порно. Е, и? Да не би обществото ни да е погнусено? То не само обича този филм - то безгласно участва в него, като стои на политическия тепих във вечната си поза – партер. Мозъчният тръст, който мести пешките у нас, може би вече е измислил нов партиен проект. Ще го видим скоро. 30 години безначалие не стигат - остават ни още 15. Който ги доживее, ще види истинското начало.

-    Казвате, че „на човечеството му предстои да се очовечи“. Виждате ли наченки на този процес?

-    Казвам, но еволюцията му върви в обратна посока. Лъжат ни, че човекът е произлязал от маймуната, а крият, че маймуната е произлязла от човека. Спомнете си гениалният Булгаков и неговото „Кучешко сърце". Изводът е, че и най-добрият приятел на човека не става човек. Човекът озверява непрекъснато и всекидневно. И ако не съм се гръмнал до сега, то е, защото това е най-големия грях. Трябва да издържа. Мъките на Спасителя не стават за осребряване. Всеки от нас ще мине по неговия път и по своето унижение да търпи мутрите, да не е виновен, но да бъде осъден. Да живее в ужасна несправедливост, да мълчи и премълчава, защото е отвратен от говоренето и не вижда смисъла да гласува, защото смисълът е опошлен. Бившата партийна номенклатура и членовете й от ДС ни предлагат 3 партии, които са различни само по имена.

-    Правнук сте на войводата от ВМРО Леонид Янков. Какво ли щеше да Ви каже той, ако бе сред живите днес?

-    Той не е сред днешните живи, но е жив. Във Вардарска Македония има народна песен, която се пее по сватби  и погребения. Но в новия двукрил паметник на МВРО на бул. “Г. Александров“, името го няма. Голяма работа! Леонид войвода повече от век вече има паметник неръкотворен и  безсмъртието му не зависи, дори и от Каракачанов. Какво щеше да ми каже ли? „Не се отчайвай, синко, продължавай борбата, но не с куршуми, а с думи-куршуми“. И нямам право да не изпълня завета. И утре, като се срещнем на небето, не да стоя пред него с виновно наведена глава, а да го гледам право в очите.

-    Ако „в некролозите на времето страхливецът отсъства“, къде ще са днешните политици-страхливци по страниците на историята?

-    Имената им ще бъдат изписани върху обратната страна на некролозите. Там са фамилиите на много живи и мъртви величия и поредицата продължава. Докато ни управляват безбожни атеисти и дяволета, чиято съвест е мъртва по рождение, ще се радваме на палячовщини и гнилота.

-    Популяризирахте кръводарителска акция в Деня на християнското семейство - 21 ноември. Какво остана от някогашната сплотена, патриархална родова задруга?

-    Човеци с главна буква има. Те са много, но са разпръснати като златни пшеничени зърна из разкаляната нива на нашето обрасло с бурени общество. Обичам тези българи и знам, че споделяме своята обща обич към майка България. Те са единствените последователи на Апостола,  без дори да знаят, че Дяконът ги дава за пример и ги следи като свои чеда. Защото те не са предали делото му, което е задушено в зародиш.

-    На сайта Ви намират пристан нови книги и доказани автори. Получихте и награда „Рицар на книгата“ за 2014 година - там ли е по-доброто спасение от реалността или във вярата?

-    В бягството няма спесение. Никой не може да емигрира от себе си. Нека се опитваме да гледаме всичко през очите на Бога. Да бъдем чисти в помислите си, да изпитваме срам от всяка мерзка мисъл, която премине през съзнанието ни. Поне така аз се подготвям за Спасението и за срещата със светлите войни на Спасителя.
                  
 

                 

Коментари

  • Пет., 11/23/2018 - 20:26 отговор

    Г-на Леонидова не знае вероятно,че Западната демокрация,дори да се управлява от безбожници,се оказа по жизнена от диктатури,социализми,комунизми,фашизми и други "тинтири-минтири"!? Дет са вика...да им имам безбожниците,па другото ша са упрай...

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.