Крайният срок, в който Дания трябваше да издаде разрешително за на строителство на газопровода „Северен поток – 2” през нейни териториални води, „фактически приключи”, съобщи БНР, като цитира изказване на руския министър на енергетиката Александър Новак в интервю за „Business FM”

Все още съществуват шансове разрешение за изграждане на трасето да бъде получено, но ако това не стане, строителството по другия маршрут ще удължи реализацията на проекта с месеци и тръбопроводът няма да бъде приключен до 2020 г. Според Новак Дания все пак би могла да даде разрешение, тъй като „няма никакви противоречия и никакви проблеми”, които да допуснат отказ.

Марио Мерен, генералният директор на Wintershall Dea GmbH, компанията, която заедно с „Газпром“ строи зад изграждането на проекта, изрази надежда, че страната ще спазва европейските правила и няма да откаже да издаде разрешение.

Към момента тръбополагащият кораб „Солитер” почти е достигнал териториалните води на Дания. Завършени са 83% от изграждането на „Северен поток-2”.

По-рано излезе информация, че Дания е оттеглила политическите си възражения за изграждането на газопровода "Северен поток-2" в своята изключителна икономическа зона, пише руското проправителствено издание "Известия".

Според информацията, подадена от няколко неназовани източника, скандинавската страна няма повече да пречи на изграждането, а пред реализирането на проекта на нейна територия са останали само малки проблеми от административен характер. 

"Известия" обяснява, че Дания е останала без варианти за доставки на газ, след като най-голямото находище на суровината в страната е било затворено. Така вариантите пред Копенхаген били да избере норвежки или руски газ, но накрая властите се спрели на "Северен поток-2" - проект на руската газова компания "Газпром".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.