Бях потърсен преди дни от жител на квартал „Горно Езерово“ с молба да окажа съдействие при решаването на един сериозен проблем за местната общност. Оказа се, че незаконните строежи в тази част на Бургас  се превръщат в бедствие и последиците от това са тревожни. Заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат „Горно Езерово“, разказва общественият посредник на община Бургас Тодор Стамболиев.

Не разполагам със статистически данни и се доверявам изцяло на гражданина, който ми сподели, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат „Горно Езерово“. Беше ми представен и подробен снимков материал. От него и информацията, която ми беше дадена, става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък. По този начин основите се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а в следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище, категоричен е омбудсмана.

Сигурно си спомняте, че наскоро Община Бургас безкомпромисно разруши немалко такива сгради в Горно Езерово, но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места. Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен“ сигнал за незаконно строителство. Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури, припомня общественият посредник.

При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н., тревожи се Стамболиев. Той е убеден, че до всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки.

След срещата си с жителя на квартал „Горно Езерово“, Тодор Стамболиев е изпратил сигнал до Община Бургас и по-точно до зам.-кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие г-жа Чанка Коралска.

"Вярвам, че администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари. А дали не е време да бъде разкрит  „горещ“ телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции."

Разчитам на вас да дадете гласност на случая пред своите зрители, читатели и слушатели, за да ги призовем заедно да бъдат непримирими срещу такива нарушители, завършава омбудсмана Тодор Стамболиев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.