„С енергията на протестите се постави началото на европейска България. Тази енергия ще разобличи изключително тежки събития, които се случваха последните 30 години.
Още есента пред "Либерта" казах, че първо ще бъде осветен Пеевски като посредник. След него ще е Борисов, похарчен от техния човек Гешев, само за да оцелеят.
Моделът "Доган" до такава степен е изтощен и осветен вече, че съществуването му е обречено.
Младото поколение, родено след 1985 година, ще преподреди европейска България."

Това заяви в интервю за Liberta.bg политическият анализатор и един от основателите на ДПС - Осман Октай.

-    Г-н Октай, на вчерашното заседание на Комисията по контрол на управлението на ГЕРБ в Парламента чухме и видяхме скандални факти и поведение. Като се абстрахираме от  предизборния пиар на Мая Манолова, беше ли това разплитане на омертата на ГЕРБ?

-    Всъщност началото на разплитането на политико-олигархичния модел, който се наблюдава последните 30 години, се сложи от протестите, които изпълниха площадите в страната и в различни градове в Европа и по света, като протестна енергия на млади, образовани хора и с подкрепата на президента - институционалната подкрепа. Това в последствие притисна европейските институции, които взеха отношение, а също и Държавният департамент. Всичко това се очакваше да се случи в предизборната кампания и на 4 април. В Народното събрание бяха представени тези млади хора – 92 представители, в три парламентарни групи. Те вкараха протестната енергия в Парламента и въпреки че много коментатори, политолози, социолози и ваши колеги журналисти все още не са разбрали какво се случва от миналата година до ден днешен, този Парламент сложи кръст на 30 годишния политико-олигархичен модел, заченат на седянката "Кръгла маса" през 1990 г., на която присъствах. С тази младежка  енергия се постави начало на нова европейска ситуация в държавата. Тепърва ще излизат скелетите от гардероба на тези тридесет години.

-    Въпреки постъпилите 75 сигнала в комисията на Мая Манолова срещу произвола на управлението на ГЕРБ, допускате ли случая „Илчовски“ да се превърне в „Костинброд 2"? Има ли връщане назад?

-    Не, не, не! Не влизам в опорната точка на плашените. Помните Кочан и Модела "Доган", че властта е негова функция, за обръчите и т.н., всъщност това е моделът, който се представлява по-късно от Борисов за изземване властта от цялата мафия. Последните 20 години чрез този модел, чрез милиционерската мафия в държавата се изгради тази мафиотска структура по модела на групировките в цялата държава - от общинско ръководство, до централно ниво. Единствената „заслуга“ на Борисов като представител на тези групировки бе, че последните 10 г. беше осветен, особено в условията на коронакризата и в момента виждаме страха, който тресе всички, защото тази енергия ще разобличи изключително тежки събития, които се случваха през тези години. От тази "Кръгла маса" бяха създадени политически полевки за обслужване на този модел. Тези три формации - БКП, БСП и тяхната патерица ДПС, станаха причина да не се търси отговорност, а най-обслужвания политик на задкулисието бе Доган. В последствие, чрез прегръдката си с Бойко Борисов, те взаимно се разобличиха. Тези формации попаднаха в прегръдката на протеста и показаха, че ги тресе страх. Защо ДПС не участваха при разобличаването на Модела "Бойко Борисов"? Защо БСП не гласуваха предложения на протестните партии?! Станаха съучастници и на 11 юли те ще продължават да получават наказателен вот, заради тяхното съглашателство с ГЕРБ. 

-    Ще се намерят ли занапред нови илчовци, които да свидетелстват срешу мафиотския модел с лицата си, въпреки  че в Комисията по проверка има постъпили 75 сигнала от потърпевши? Преодолява ли се вече страхът от безконтролната власт на ГЕРБ?

-    Преди изборите още, аз в поредица от интервюта говорех, че се страхувам, че ще дойде ден, когато по софийските улици ще има кръв, защото страхът от мафиотското образувание във всички структури на държавата държеше в хватка целия елит и бизнеса. Тепърва, освободени от този страх и прегръдката на Доган и модела Борисов, много хора ще проговорят. Много емисари на ДПС се опитаха да се разграничат от създадени от самите тях посредници и ще видите последните седмици как хора като Андрей Райчев, като Мая Манолова и всички знакови личности, които обслужваха този олигархичен модел 30 г., ще се опитат да се разграничават.

-    В четворката Борисов, Доган, Пеевски, Гешев - кой първи ще хвърли камъка на срутището?

-    Още есента при вас и в други медии казах, че първо ще бъде осветен Пеевски като посредник. След него ще е Борисов. Той ще е похарчен от техния човек - Гешев, само за да се разграничат и оцелеят. Доган им е най-необходим, заради постоянния религиозен етно-контролиран вот през последните 30 години. Само че моделът "Доган" до такава степен е изтощен и осветен вече, че съществуването му е обречено. Напъните на фалшиви депесари по медиите до такава степен са отвратили турското население в България, та  затова те разчитат масово на купен вот.
С тази енергия, с която започнахме разговора в началото, партиите на статуквото познати от "Кръглата маса" и присъдружниците им, ще изчезнат от политическото пространство, ще бъдат изринати. Знам, убеден съм, че следващите 5-10 години децата и внуците на истинските леви социалисти ще възродят нова, европейска лява социалистическа партия, каквато се случи във всички бивши социалистически държави и ще се отрекат от престъпното минало. Този модел ще отмре, но няма да стане за ден. Това младо  поколение, родено след 1985 година, необременено през комсомола и БКП, модерно, мислещо, ще преподреди европейска България.

-    В предно наше интервю направихте интересен паралел на сегашната действителност със случая Ахмед Емин, който беше намерен мъртъв в Сараите на Доган. Въпросът за края на Бойко Борисов стои със страшна сила, защото остане ли безнаказан, е смъртоносно за демокрацията. На правосъдие в този момент не може да се разчита, а физическата  разправа ще ни тласне в отминали времена. Имате ли предположение за този край, г-н Октай?

-    Мисля, че самият Борисов, произлязъл от тези среди, знае, че тези групировки се разправяха със свои неприятели чрез багажници и изнасяне към Витоша. И ако органите започнат да ровят, ще намерят стотици гробове там. Много хора могат да говорят за изнасилване, издевателства, грабежи. Помните как на Брендо детето беше отвлечено. Тепърва ще излизат толкова много ужасии. Те един-други ще се обвинят, лавината тръгна и ще повлече един след друг виновните. Това е и надеждата за подреждането на държавата.
Не може в тридесетгодишна демокрация в европейска България главният прокурор на Живков днес да получава орден "Стара  планина" без заслуги и да е съветник на Гешев. Хора като Доган, като Пеевски, като Бойко Борисов, винаги съм ги наричал посредници на модела. Не съм привърженик на емоционалния проект на Слави Трифонов и съм го предупреждавал в каква мръсотия се готвят да го вкарат. Единственото позитивно нещо, което очаквам да се случи в ИТН е, чрез този проект да се отвори коридор за млади, можещи хора, наши българи, образовани в западни университети и без да претендираме Слави да оглавява Министерски съвет и да става министър, тези млади хора да преподредят България, както се е случило след Освобождението от Османско иго.

-    Нищо не предрекохте за бъдещето на Доган?

-    Изчезне ли този милиционерско-политически олигархичен модел чрез държавните структури, които крепят властта на Доган, Моделът "Доган" е обречен да изчезне. Всички села се обезличиха от млади хора и те са в най-тежката прегръдка на Модела и са обречени да го крепят с гласовете си. Но създаде ли се алтернативен модел, нещата ще са други и ще влезе въздух в т. нар. смесени райони.
Дай Боже, от моите наближаващи 70 г., да видя в екипите на президента и политическите партии турски имена. И тогава ще отпадне въпроса да гласуват ли турците в чужбина, или да не гласуват.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.