Не се изненадваме от новините, които идват напоследък от Брюксел. ЕНП, партията към която принадлежат депутатите на Борисов и чиито кандидат е за президент на Еврокомисията, заедно с пияндето Юнкер, предават трудно власта след като години са я доминирали. Едно от тези действия беше да отхвърлят кандидатурата на Силви Годар за комисар от страна на Франция.

Да, но случаят не е приключил. Установи се, че във вътрешната поща един мейл издаде заговора на Вебер и ето - вече 12 дена Франция отказва да предложи друга кандидатура. Заговорът е също с измама към Урсула Фон дер Лайен, защото преди тя да предложи Силви Годар, се е консултирала с Вебер и той е казал, че ЕНП не е против кандидатурата му.
И ето, вчера 22-ри, над двадесетина европейски светила в областа на правото, икономиката и политиката от по-голямата част от страните-членки, се обърнаха с подробно писмо към председателя на Европарламента, където с тежки аргументи казват, че мотивите, с които са отхвърлили кандидатурата, са правно незащитими и в противоречие с европейското право. Искането им е председателят на парламента да продължи процедурата на изслушване, която не е закрита, и да се разгледа отново случаят. Напомнят, че при повторното изслушване Силви Годар е депозирала 60 страници писмено и правноаргументирано обяснение, което съзнателно не е било взето под внимание, защото Вебер и неговата група са имали желание да си отмъстят, което по такъв явен начин е недопустимо.

Ще следим развитието, Но истината е, че в Брюксел се води жестока битка между тези, които вече години забатачват Съюза и тези, които искат да се прекрати с тази порочна практика.
Всъщност предложението на Юнкер за българския мораториум е част от това. Засега то е само предложение и трябва да мине през одобрението на 2 институции - Съвета и Парламента на ЕС.

Коментар на Петър Бояджиев

*Заглавието е на Liberta.bg

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.