НА 22.10.2020г. от 09.00 ч. е насрочено заседание на пленума на ВСС, на което ще бъде разгледано искането на ОС на Съюза на съдиите в България за стартиране на процедура по предсрочно освобождаване на главният прокурор Иван Гешев, съобщават от БОЕЦ, които са организирали протест за оставката на Гешев и в подкрепа на съдиите, които искат ВСС да започне процедура по отстраняването на главния прокурор.

Oт ССБ изпрaтихa oфициaлнa дeклaрaция дo члeнoвeтe нa Виcшия cъдeбeн cъвeт. В нея се казва:

"В рeзултaт нa публичнoтo му пoвeдeниe и изкaзвaния, кaктo и нa рeдицa нeгoви дeйcтвия във връзкa c кoнкрeтни нaкaзaтeлни прoизвoдcтвa, ce дocтигнa дo зaдълбoчaвaнe нa кризaтa нa прaвoвaтa държaвa".

От БОЕЦ пишат още:

"БОЕЦ призоваваме всички непримирими граждани да подкрепим искането на смелите български съдии и излезем в четвъртък в 09.00ч. пред ВСС да посрещнем Гешев и да му поискаме оставката лично!

Оставката на Гешев заедно с оставките на Борисов, Цацаров и Кошлуков са първата обща цел на гражданските протести от тяхното начало вече повече от сто дни.

Преди една година БОЕЦ, заедно с множество организации и хиляди граждани бяхме на площадите срещу срамният "избор" на Гешев, инсталиран от Пеевски, Борисов и мафията на върха на прокуратурата и съдебната система, за да защитава техните интереси и да мачка тези, които не приемат престъпната им власт. Днес вече позора на Гещев е виден за цялото българско общество и дори в Брюксел. Той е олицетворение на мафиотският режим на управление и инструмент за налагане на диктатурата на мафията.

Българският съд остана последната крепост на правото и гражданите сме длъжни да подкрепим действията на магистратите за отстояване на независимостта на съдебната система. Първата стъпка за възстановяване върховенството на закона и правовата държава е отстраняването на Гешев от неговият пост. Докато Гешев и мафията владеят прокуратурата всеки опит за реална съдебна реформа и борба с корупцията е обречен.
БОЕЦ ще бъдем там!
#БОЕЦсрещуМАФИЯТА"

А днес Инциатива "Правосъдие за всеки"  ще проведат от 18.00 ч. пред Съдебна палата традиционния протест, който органзират всяка сряда под надслов "Правосъдие без каскет".
Те съобщават:

"След доклада и изслушването в Народното събрание и преди обсъждането във ВСС за откриване на процедура за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, поради непригодност за заемане на длъжността, ще се съберем в сряда отново пред Съдебната палата и ще чуем мнението на известни адвокати и правозащитници. Ще подкрепим достойните магистрати от Съюза на съдиите /ССБ/ в тяхното искане до членовете на управленския орган на Съдебната власт, в защита на върховенството на Правото, свободата и демокрацията, и ще отидем със звук и светлина до сградата на ВСС. Търсим на 22.10 най- важната оставка - тази на Гешев или искаме оставката и на ВСС!
Важно е да бъдем заедно там, защото ни е нужна демокрация и #правосъдиезавсеки!

Моля, поради увеличения брой случаи на коронавирус у нас, спазвайте отстояние 1.5м помежду си. Носете предпазни маски!"
 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.