С открито писмо, днес сигнализирам всички европейски посланици за полицейщина, за авторитаризъм и за ограничаване на права на различно мислещи, на опозиция, на граждани, които имат искания към правителството. Това е недопустимо в модерна, европейска България, в 21 век. Никой не е искал по закон полицейско присъствие от наша страна на всички наши срещи. Чух, че това се било наложило заради сигурността ми, защото ме пазят. Това е нелепо, от кого ме пазят, от баба Дора ли, или от ощетените хора?, жалва се председателят на на партията на социалистите в България Корнелия Нинова.

Публикуваме съдържанието на телеграмата, изпратена да посланици на държавите-членки на ЕС, позиционирани у нас:

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

Позволете да се обърна към Вас по повод посещението ми на 21 ноември 2018 г. в селата Малко Шарково, Голямо Шарково гр. Болярово и гр. Ямбол. Исках да се срещна със земеделските производители, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума. Вечерта проведох открита среща с жителите на обл. Ямбол и на гр. Ямбол.

Бих искала да Ви информирам, че при пристигането ми в горепосочените места бях посрещната от полицейски патрул и срещите ми в с. Малко Шарково, с. Голямо Шарково, гр. Болярово, обл. Ямбол, и в гр. Ямбол премина под наблюдение на органите на реда. Местните жители бяха изключително изненадани, защото никога не са виждали толкова полицаи на едно място въпреки десетките сигнали за грабежи, набези и кражби от домовете им. При поставени въпроси от страна на БСП защо е необходимо срещите да се провеждат в присъствие на служителите за сигурност, получихме отговор, че се изпълнява „нареждане от София” и „не бива да бъдем изпускани от очи”.
Поднасям уважението си към редовите служители на МВР и изразявам дълбоката си почит към отдадеността им в служебните ангажименти. Те си вършат работата.

Считам за редно да посоча какво гласят законите на Република България, а именно: подобно нещо може да се случи по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, който задължава организаторите на събранието или митинга, ако искат, да вземат необходимите мерки и да осигурят полицейско присъствие.
Организатор на тези срещи е БСП и не сме поискали защита от органите на реда. Допълнително това може да се случи и на основание на Закона за местното самоуправ-ление и местната администрация - кметът може да поиска полицейско присъствие заради сигурността на мероприятието.
Кметовете на населените места, които бяха посетени от представители на БСП, сред които бях и аз, не са поискали такова присъствие. Следователно действията на полицията са извън рамките и нормите на закона.

В контекста на казаното от БСП поставяме следните въпроси към министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов: кой, къде, в кой орган и на какво основание е решил, че всички срещи на 21 ноември 2018 г. на председателя на НС на БСП трябва да се провеждат под полицейско наблюдение? Оттук нататък всяко движение на лидера на опозицията в България ли ще бъде следено и контролирано от органите на МВР? В свободна страна ли живеем? Каква е целта на тази организация?
Това са въпроси, на които като председател на БСП ще искам официален отговор от г-н Бойко Борисов - защото се чувствам свободен човек, но се съмнявам, че България при управлението на ГЕРБ остава свободна. Смятам, че опитите за ограничаване на действията и думите на опозицията в България са недопустими, а опитите за натиск и респектиране на обикновените хора да се срещат с когото преценят и да изразяват мнения по въпроси, които ги интересуват, са посегателство върху основните човешки конституционни и демократични права.

В тази връзка оценявам поведението на управляващите като грубо погазване на свободите и правата на гражданите, като полицейщина, като последен опит да бъде запазена и спасена властта на управляващите със сплашване на инакомислещите български граждани. Смятам, че такива действия са грубо нарушение на ценностите на Европа и са по-скоро присъщи за авторитарна форма на управление или диктатура, отколкото за държава - членка на Европейския съюз. Никой не може, няма право и не трябва да се опитва да отнема свободата на всеки български гражданин да мисли, говори и действа свободно. България е част от Европейския съюз и ние ще сме свободни да изразяваме и да защитаваме ценностите му , както е заложено в международното и българското право.

Позволете ми с това писмо да насоча вниманието Ви към нередностите, извършвани в Република България, и към действията на правителството на страната, които са в разрез с ценностите, защитавани от всички нас.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.