Турската официална информационна агенция Anadolu в събота предприе остра конфронтационната стъпка. Тя публикува точните местоположения на 10 американски секретни военни бази в кюрдските области на североизточна Сирия - с карти! Освен това бяха отбелязани две бази с жилища на френските специални части.

Това е пряка покана, така да се каже, за всякакви нападения от фанатици върху тях. Подобно действие е нечувано сред членовете на НАТО. В региона на бойните действия САЩ продължават да държат над 2000 свои военни.
Пентагонът отряза турската армия и военновъздушните сили от командването и разузнаването на САЩ и регионалната оперативна група за наблюдение и разузнаване на САЩ, като по този начин затрудни всяка турска въздушна операция над Сирия или където и да е другаде, съобщи добре информирания сайт "Дебка", коментира жърналистът Григор Лилов.

Това се случва, след като преди това:

Израел заяви, че ще помогне на кюрдите, които се сражават срещу турската армия-агресор. Това пише в обръщение на десетки офицери от запаса, които са част от армията на резервистите, на която Тел Авив винаги е разчитал много заради патриотичния заряд и военните умения, който притежават чиновете от резерва. В своята петиция те призовават правителството на Израел да подкрепи кюрдите не само с оръжие и продукти, но и с военна сила. Това съобщава изданието Jerusalem Post.
Ние сме израелци и евреи и най-добре от всички знаем какво означава да те изостави съюзник, да останеш сам в беда и да се защитаваш. Помним колко кръв сме проляли, за да отстояваме нашата независимост и свобода, когато целият свят ти е обърнал гръб, - споделя пред медията майор Яир Финк.
Петицията вече е на бюрото на премиера Бенямин Нетаняху. С нея са запонати и в Министерството на отбраната и Генералния щаб. Шефът на ГЩ ген. Авив Кохави коментира, че подкрепя идеята.
Израел подкрепя желанието на кюрдите да създадат своя държава, заяви преди дни премиерът Нетаняху.  Поддържаме делови отношения с кюрдите от 1960 година. Няма да ги оставим в този тежък момент, категоричен е министър-председателят.

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие във връзка с настъплението на Турция в Сирия. Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а сирийският съюзник Русия призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни, предаде Асошиейтед прес.
Европейските държави в Съвета за сигурност свикаха закрито заседание с желанието да бъде постигнато съгласие за декларация по въпроса за военната операция на Турция, предприета след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Североизточна Сирия.
САЩ предложиха изявление, изразяващо "сериозна тревога", призоваващо за защита на гражданското население и настояващо Турция да използва дипломация, а не военни действия, казаха дипломати.
Руският посланик в ООН Василий Небензя обаче заяви пред репортери след това, че евентуална декларация на Съвета за сигурност трябва да вземе предвид и други аспекти на сирийската криза, а не само турската операция и да настоява за незабавно прекратяване на "незаконното военно присъствие" в Сирия.
Европейските държави оповестиха свое изявление след заседанието, в което призоваха Турция "да прекрати едностранните военни действия". Според тях операцията заплашва напредъка на международната коалиция в борбата с групировката "Ислямска държава", подкопава стабилността на региона и влошава "страданието на гражданското население".
Американският посланик в ООН Кели Крафт каза, че Тръмп е "дал пределно ясно да се разбере", че САЩ "по никакъв начин" не подкрепят решението на Турция за военно нахлуване в Сирия.
Тя заяви пред репортери, че Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи "пълната отговорност" за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за това да гарантира, че бойците на "Ислямска държава" ще останат в затвора и групировката няма да се възроди. Крафт каза, че ако Турция "не направи това, ще има последици".
САЩ ще предприемат наказателни мерки срещу Турция, ако тя извърши "нехуманни и несъразмерни" действия срещу гражданското население при своята военна операция в Североизточна Сирия, каза висш служител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.
"Това би включвало етническо прочистване, би включвало в частност безразборна артилерийска въздушна и друга стрелба, насочена срещу гражданското население. Това наблюдаваме в момента. Досега не сме забелязали значителни примери за това", заяви служителят.
Десетки републиканци в Камарата на представителите на американския Конгрес обявиха, че ще въведат законодателство за налагане на санкции на Турция заради военната й операция срещу кюрдските сили в Сирия.

"Президентът (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган и неговият режим трябва да понесат сериозни последици за това, че безмилостно нападат нашите кюрдски съюзници в Северна Сирия", каза председателката на Конференцията на републиканците в Камарата на представителите Лиз Чейни.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ имат три възможности за действие след предприетото турско настъпление в Сирия и една от тях е посредничество между Турция и кюрдите, предадоха световните агенции.

"Ние можем да избираме между три варианта: да изпратим хиляди войници и да спечелим по военен път; да ударим Турция много здраво във финансово отношение и със санкции; или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!", заяви Тръмп в Туитър.

Премиерът на България Бойко Борисов също взе отношение, което по никакъв начин не кореспондира с членството на България в ЕС и НАТО. Той заяви, че ще настоява пред Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция. Това съобщи по време на откриване на 15-тото ,,Национално животновъдно изложение Сливен 2019".

"Брюксел е далеч, а турската граница е близо - никаква ограда, никакви мерки, нито лагери не могат да спрат мигрантите, ако започнат да ги пускат и да идват стотици хиляди", заяви Борисов.

Премиерът за пореден път подчерта, че имаме ясна уговорка с турския президент Ердоган на базата на споразумението и турските власти стриктно я спазват.

"Не виждам никакъв смисъл да строим огради и да подготвяме лагери", посочи Борисов.

По думите му дипломацията, споразумението и добросъседските отношения с Турция са най-важни.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.