Прокуратурата в България де факто призна, че е шикалкавила и пиляла парите на данъкоплатците. Трябваха цели две години, за да приеме, че може да разпита Васил Божков. Защо чак сега? Пада ли чадърът над Борисов и сие?

Над тези въпроси разсъждава доц. Петър Чолаков в коментар за DW, като проявява и любопитство - какво банкерът Цветан Василев може да разкаже за фалита на КТБ, ако прокуратурата реши да изслуша и него чрез видеовръзка.

На българската прокуратура бяха нужни близо две години, за да приеме, че все пак може да разпита по интернет хазартния бос Васил Божков. Бизнесменът, срещу когото има 19 обвинения, твърди, че е изнудван за десетки милиони от Борисов, Горанов и Арнаудова и отдавна желае да свидетелства срещу тях - макар и от Дубай.

Каква е накарало държавното обвинение, чиито представители упорито твърдяха, че такъв разпит не би имал правни основания, внезапно да промени позицията си?

Може би, по почина на шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, от Софийска градска прокуратура най-после са потърсили в тълковния речник какво означава „видеоразпит”, „правосъдие” и „обществен интерес”. Шегите по темата обаче са неуместни. Твърденията на Божков трябваше да бъдат проверени отдавна.

Какво призна прокуратурата

„Катарзисът”, демонстриран от прокуратурата, е признание, че в продължение на години тя е шикалкавила и се е разсейвала, пилеейки парите на данъкоплатците. „Прозрението” на прокуратурата има обратен ефект: с него тя неволно насочва прожектора към себе си – вероятно мнозина биха казали, че днес се вижда още по-ясно, че тя е държала политически чадър над бившия премиер и лидер на ГЕРБ Борисов.

Общественият интерес повелява да се установи час по-скоро дали Борисов и колегите му са ощетили хазната с 550 млн. лева, както отдавна твърди Божков. Това обаче не е било направено. Днешната новина е преди всичко резултат от смяната на „екипа” в изпълнителната власт и парламента. „Обратът” в позицията на прокуратурата е опит да се изземе инициативата от министърката на правосъдието Йорданова, която наскоро заяви, че Божков може да бъде разпитан и с посредничеството на правосъдното министерство.

„Новият курс” на прокуратурата показва също, че от акцията на Рашков миналата седмица, при която временно бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова, все пак е имало смисъл. Отказвайки да удължи задържането им за повече от 24 часа, държавното обвинение неизбежно влезе в обяснителен режим.

Нова сянка на съмнения

Увъртанията по темата за възможността за видеоразпит на Божков хвърлиха нова дебела сянка на съмнение върху главния прокурор Гешев. Те повдигат много въпроси и към експерти, като бившия конституционен съдия Румен Ненков – впрочем, баща на политика от ГЕРБ Ал. Ненков – който в предаването „Референдум” на БНТ преди дни всячески се опита да неглижира възможността за такъв разпит.

Някои биха казали, че чрез обрата в позицията за разпита на Божков прокуратурата се опитва да хвърли прах в очите на обществото, да го увери, че тя е на страната на закона, че е на страната на „добрите момчета”.

Това че прокуратурата „проглежда“ за видеоразпита като метод може да има значение и за други казуси – любопитно е, например, какво банкерът Цветан Василев може да разкаже за фалита на КТБ.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.