Полиция, прокуратура и съд в симбиоза мачкат протестиращите в Пловдив с арести, нанасяне на бой, увреждане на движима вещ, скалъпени обвинения и скандална присъда

Преди няколко дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов бе на разходка в Пловдив, за да участва в заседание на Областния кризисен щаб там по повод коронавируса. На входа бе посрещнат от протестиращи граждани и "черни чували за трупове, с които месеци наред властта плаши, че ще прибира българските граждани в хладилни камиони". Към сградата на Областна управа са полетели две яйца в знак на протест. Министър Ангелов потвърждава пред медиите, че не е видял срещу него да са хвърляни яйца. Въпреки това арестувани и отведени във 2-ро РПУ в Пловдив са актьорът Даниел Михайлов, който наскоро беше уволнен от Държавния драматичен театър в Габрово по политичекси причини (участието му в протестите) и Валентин Караджов.
Караджов разказва във Фейсбук, че в райноното управление му е нанесен бой по главата от полицейски служител (на снимката), защото не е предоставил паролата за отключване на телефона. По думите му, полицаят е искал да изтрие видеото от протеста пред Областна управа в Пловдив, както и видеото от ареста, които са излъчвани на живо във Фексбук. След като паролата не е била предоставена, мобилният апарат е бил счупен от полицая. 
И двамата арестувани споделят, че им е отнето конституционното право на защита при арест - да се обадят на адвокат или свой близък.
Даниел Михайлов и Валентин Караджов са осъдени по бързата процедура за хулиганство на три дни арест.

Днес пред Съдебна палата в Пловдив граждани са обявили от 14.00 ч. протест в тяхна прдкрепа. (виж тук)

Репресиите над протестиращите граждани в България, искащи оставките на министър-председателят Бойко Борисов (със съпремиер Делян Пеевски), на правителството им и на главния прокурор Иван Гешев продължават вече близо 100 дни. Властта се опитва по всякакъв начин да смачка гражданската енергия със следене и подслушване, побоища, обгазяване, повдигане на обвинения, институционални проверки, а вече и със скалъпени осъдителни присъди.

Даниел Михайлов и Валентин Караджов са сред водещите демонстранти в Пловдив. С ареста и присъдата им най-вероятно управляващите целят да покажат своята недосегаемост, да всеят страх и паника сред населението и чувство за безнадежност, като по този начин да отблъснат и откажат хора от протестни действия срещу властта.

Ето какво споделят Валентин Караджов и Даниел Михайлов...

Валентин Караджов:  "Бях бит от полицай в сградата на 2-ро РУП - Пловдив, за това, че отказах да си дам паролата на телефона, за да го отключат и да изтрият излъчването, което беше на живо във ФБ, пред Областна управа-Пловдив (където протестирахме и замерихме сградата с две яйца) както и момента на задържането, след като не успяха, телефона ми беше счупен от въпросният полицай започна да ме налага с юмруци в главата и тялото(Имам и свидетели) . Помолих полицаят да спре да ме удря по главата, защото преди 30 дни имах мозъчно сътресение. Изкарал съм си медицинско за побоя от служителя на 2-ро РУП-Пловдив! Ето го и полицаят който ме преби и ми счупи телефона. Прилагам и заключение от съдебна медицина както и снимка на счупения телефон.
НАС НЕ НИ Е СТРАХ!
#ОСТАВКА
Ето и кадри, преди да ни отведът в районното управление. https://www.facebook.com/groups/protesti.plovdiv/permalink/371894550842998/"

Даниел Михайлов: "Решението на съдът от вчера. Вече е обжалвано и в понеделник в 15:00 часа е следващото дело.Снимка на Даниел Михайлов.
Споделям го с вас по други причини.
Първо - не сме хвърляли яйца по хора, най-малко по служител на охраната. Бяха хвърлени две яйца по сградата на Областната управа.
"Съдът е приел, че хвърлянето на домати и яйца е изразяване на политическо мнение"
Второ - след като бяхме задържани, не ни беше разрешено, да се свържем с адвокат. Валентин беше пребит от полицай, защото отказа, да си отключи телефона, а след това телефонът му беше счупен от полицая.
Трето - След това решение на съда от вчера, срокът ни за обжалване беше днес в 17:00 часа. Цял ден служители на деловотството ни бавеха протоколите от делото и пуснахме обжалването в 16:15 - 45 минути преди да влезе в сила присъдата.
Четвърто - Така ли управляващите се опитват, да смачкат протестите ? В София се изсипаха тонове яйца, но няма подобен случай. Полицията явно действа избирателно или Пловдив е в друга държава. А полицейското насилие е само част от начините за репресия на управляващите.
Пето - има видео на живо, на което ясно се вижда цялата ситуация. Ако то бъде пренебрегнато, ще е жалко, но няма да ни спрат, да искаме промяна. Е и ще сме прецедент - първите хора, лежали в ареста за хвърлено яйце в знак на протест.

Един съвет към медиите: Проверявайте си информацията, преди да пишете глупости.

Благодаря на всички за подкрепата и НЕЗАБАВНА ОСТАВКА !

П.С. За тези които не са запознати - това е административно наказание, а не присъда, така че каквото и да стане "Лицето Даниел Михайлов е НЕОСЪЖДАНО" ! 
Видео от ареста : https://www.facebook.com/100053985422117/videos/141172654358915
Видео от протеста : https://www.facebook.com/100053985422117/videos/141162541026593"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.