НЕ БИХМЕ ОТДЕЛЯЛИ внимание на едно шоу. И факта, че се занимаваме с него, не е в никакъв случай реклама. Ако не живеехме в държавата на Норките, достигнала своя разцвет години преди това при Златките.

Дали си дават сметка от Нова телевизия, че освен баснословните печалби за продуценти и медия, важни са и излъчените послания към аудиторията и най-вече към онази подрастваща или невръстна нейна част, у която няма защитни механизми и противобойни патрони срещу пошлостта.

За тази болест на недоучения кич става дума. Виждаме я навсякъде - в автобуса, в хипермаркета, на улицата, по пътищата, в болниците, в училището, в офисите, където се сетите. Тя е властващата царица. Непробиваема, разпознаваема от далече, мощна, несъкрушима, повсеместна и издържлива на антидот, множаща се като хлебарка и прилепчива. Защо трябва да ни я навират в лицето и от екрана?! Само за да ни кажат, че съществува?! Но ние добре я познаваме и нищо ново няма да научим от факта ,че Норчето от Варна ще президентства. Не, че разбира, какво точно значи това, но щом е модно, защо не?

И започва трагедията, умело маскирана от манипулаторите в продукцията като трагикомедия. Тук не играят останалите авторитети с десетилетна успешна кариера. Нямат значение и чисто човешките категории. Важното е да помогнем на Норчето да се развихри в цялата си отврат, да покаже до дъно празната си същност и да ни разсмее. За което се е подписала надлежно в договора си с продукцията, както впрочем, са се подписали и всички останали. Слагаш подпис, че позволяваш на едни хора да си играят с теб, като пожелаят и накрая дори да те превърнат в медиен парцал, срещу заплащане.
Какъв ужас! Доживяхме да видим достолепните дами от обичаната „Тоника“да се молят на Норчето, да си мерят думите, когато трябва да назоват глупостта й, да й готвят и слугуват, да изпълняват тъпите й капризи.

Защо ни е всичко това?! За да се направи евтиното заключение в края, че така не трябва да бъде?! Ами ние си го знаем това, но заразата на простащината е на най-високи управленски нива и оттам насетне спасение няма.

Какво ще научат малките, които се зверят нощем, въпреки забраните на големите, или именно заради тях? Че да се живее на гърба на другите е гот, че е модерно да се обиждате с грозни епитети, че да се хилиш, когато по твой адрес звучат грозни упреци, е тарикатско? Че от екстеншъните и лъскавите пайети, от напомпаните джуки и лифтинги, няма друго по-важно?

И заразата тръгва, развива се като есенна мъгла. После се чудим - кой ни натресе тази простотия, защо се превърнахме в стадо без съпротива и имунна система, защо душевното ни здраве е обречено.

Огромна е вината на подобни продукции и на медиите, които ги опаковат като сезонна бомба. Права беше една приятелка от мрежата, според която авторът на този бълвоч, ще се пържи в ада, заради жестоката гавра с човешките характери и природа. Да не би да сме в концлагери, че да трябва да нагаждаме характери с непознати хора?

Норландия - такава, каквато я виждаме. Норландия, такава, каквато ни я направиха. Норландия - остатъкът от държава, която сами си сътворихме с нашето примирение и съучастие. В която ще те заплюят, наругаят, избутат, изгаврят, набия и пребият, дори. И това няма да впечатли никого, заради претръпналите от жестокост и пошлост сетива. Заради унищожената остатъчна човечност.

А малко преди това, Златките ни възмущаваха с непросветеност! Моля ви, дайте им професорска титла, поне научиха столиците, горките!

А на Норчето дайте царство. И тренирайте за пажове.

Този път няма да е шега.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.