В парично изражение спадът на годишна база е за близо 1 млрд. лв. и е невиждан от икономическата криза през 2009 г.

Българският износ се е сринал с близо 20% през април - първият пълен месец от въведеното извънредно положение в страната. Подобен срив при експорта на български стоки за ЕС и трети страни не е регистриран от световната финансова криза насам - и по-специално от септември 2009 г. Този шок беше очакван от икономистите, тъй като ограниченията за бизнеса и хората, въведени в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, удари тежко търсенето и предлагането на стоки и услуги и затрудни веригите на доставки.

Срив на износа има както към страните от Европейския съюз, така и към трети страни, показват данните за външната търговия, публикувани от Националния статистически институт (НСИ).

Общият износ на българските производители през април спада с 19.5% на годишна база, а в парично изражение това е близо 1 млрд. лв. Експортът към трети страни намалява с 18.4%, докато този към ЕС - с 20.1%. Номинално, спадът в износа към страните от Блока е почти двоен като сума (612 млн. лв.) спрямо този за трети страни (300 млн. лв.).

Най-сериозно е пострадала търговията на българските фирми с Египет, Сърбия, Северна Македония, Русия, Сингапур и Украйна. Горивата, машините и оборудването и превозните средства, които произвеждаме за износ и които всъщност са най-съществена част от експорта ни, са най-тежко ударени.

Преди няколко дни в свой анализ Българската търговска камара посочи, че един от основните проблеми на износа е слабата диверсификация на някои продукти, което би могло да доведе до сътресения в резултат от коронакризата. Именно в сектора на нефтените масла България има една от най-слабите диверсификации, стана ясно от доклада, а при един от основните партньори в този сектор - Египет - сега наблюдаваме и най-същественото понижение в обема на износа.

От началото на годината до момента общият износ е на стойност 18 млрд. лв., което е с близо 5% по-малко от обема на експорта за същия период през 2019 г. и главно се дължи именно на месец април. Според прогнозата на правителството от края на март, на чиято база бе актуализиран бюджета за 2020 г., българският износ на стоки тази година би следвало да отбележи двуцифрен спад от 13.3%.

Шокът, породен от коронавируса, за износа се забеляза още през март, когато изнесените български стоки бяха с 8.8% по-малко спрямо март 2019 г. На месечна база през април общият износ потъва с 666 млн. лв., което допълва представата за блокадата, на която бе подложен бизнесът.

Затрудненията в международните превози и затворените фабрики из целия свят оказва влияние и върху вноса на стоки у нас, който е надолу с 27.7% спрямо април 2019 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.