Средства за тези проучвания са осигурени от Бюджета на Община Поморие за 2021 г.

Археологическите проучвания на терена до храм „Преображение Господне“  започват от 1 юли 2021 г., с екип от Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София и Исторически музей – Поморие. Целта на планираните разкопки е изясняване археологическия потенциал на терена около църквата –  установяване наличието на археологически структури,  културен  пласт и древни следи от човешка дейност. Предвид намерението на Община Поморие за изграждане на общодостъпна крайбрежна зона за отдих в района около църквата, се създава възможност за първи път в Поморие да бъдат разкрити паметници от древното му минало, и те да бъдат  приобщени и експонирани в паркова среда. Това се явява и невероятен шанс да се запази  за поколенията културното наследство на Поморие.

Теренът на бившата почивна станция на МВР бе прехвърлен на Община Поморие в края на 2019 г. Имотът, разположен върху площ от 2314 кв. м., е в непосредствена близост до старата църква, архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“ и Рибарско пристанище – Поморие.

При почистването на района от старите и опасни постройки, с цел превръщането му в крайбрежен парк, работници попаднаха на два строителни архитектурни елемента – мраморен капител и мраморна база от колона, разположени в близост до старата църква. Министерство на културата потвърди вероятността елементите да произхождат от една по-стара постройка, вероятно базилика, предхождаща описаната средновековна църква от IX век и предложи на терена да бъдат извършени пълни археологически проучвания, което наложи преустановяване на дейностите за изграждане на парк.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.