Експерти ще се произнесат за тревата на плаж "Росенец"

Очаква се становище на Министерството на туризма дали тревата израснала на плажа "Росенец" до т.нар. сараи не е натурална. Днес експерти от областната администрация в Бургас направиха проверка на място след постъпил сигнал за изкуствено затревяване на района. 

Сигнал за това е подаден в Областната администрация - Бургас, каза заместник-областният управител Асен Бонджев:

"Вчера следобед получихме сигнал за изкуствено затревяване на плажа "Росенец". При първа възможност сме тук. Областният управител проф. Мария Нейкова  разпореди незабавна проверка. В момента съм тук с двама експерти от Областна администрация. В моя ресор е туризма и крайбрежната ивица. В действителност има затревяване. Не сме експерти и не можем да твърдим дали тази трева е естествено пораснала или е била нарочно засадена. Ще бъде изготвен протокол и незабавно изпратен към Министерството на туризма, с което нашите правомощия и възможности като областна  администрация са спазени и изчерпани. Надяваме се на някаква реакция. С тези си свои действия се стремим да продължим политиката на служебния кабинет по отношение на възстановяване на държавността и прозрачността в управлението. Също да върнем вярата на хората, че може да има един почтен начин на управление. На 17 януари бях последно тук, когато 15-ина граждани се събрахме при идентична ситуация да отстраним затревяването. Тогава за разлика от сега е повече тревата, но ние като орган сме си свършили работата и чакаме отговори от Министерството на туризма", посочи Асен Бонджев.  

Трева има и на плажната ивица на пристанището в Росенец, стана ясно и от още една проверка, която заместник-областният управител направи на метри от предходната. 

В неделя на 13 юни, граждани се събраха на същия този плаж, за да открият летния сезон. На място хората установиха, че плажната ивица е обрасла с трева и храсти. Събитието има общо със съдебния процес на фирмата  "Стрейтлайн " срещу Агенцията по кадастър за вписването на плажа в кадастралната карта.  От фирмата твърдят, че това е земеделска земя и плажната ивица вписана в кадастъра не отговаря на реалното състояние на терена. Тогава присъствалите на плажа изказаха становище, че тревата е изкуствено засадена. Затова от Организацията за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ организират тази неделя почистване на плажа в "Росенец". Началото е от 11:00 часа. На желаещите да се включат в акцията на ОЗБГ ще бъдат осигурени чували и ръкавици.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.