"Делян Пеевски подготвя оттеглянето си от България. Премиерът Борисов е получил ясни знаци, че Брюксел повече няма да търпи отровната медийна среда в България да поразява демократичния образ на Обединена Европа."

-  Госпожо Колтуклиева, България от няколко дни е в епицентъра на световните медии и организации, което определено не се хареса на властта у нас. Но днес станахме свидетели на три знакови събития, като ще започна в хронологичен ред с първото по време - премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на МВР Младен Маринов свикаха спешна пресконференция, на която съобщиха, че евентуалният извършител на зверското убийство в Русе е задържан в Германия (убийството на журналистката Виктория Маринова). Може ли този брифинг да бъде определен като кризисен пиар на отиващата си власт и успяха ли държавните мъже да тушират с него обществения гняв?

- Най-печалното в България е отчайващото недоверие в правителството, прокуратурата и полицията. И никакви извънредни пресконференции със заплахи към “гадовете”, които рушат имиджа на България по света, няма да помогнат. Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Марин Младенов днес излъчваха страх, безпомощност и паника. 
Премиерът е гневен на целия свят. Защо?! Защото като лавина се разпространи новината за бруталното убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова и - най-вече - защото коментарите разкриваха за кой ли път, но вече изключително масирано, истината за: медийния монопол в България, за разделянето на медиите на угодни на властта и опасни за властта; за тероризирането на журналисти; за злоупотребата с европейски фондове; за корупцията; за критично ниското доверие в държавното обвинение. 
Паникьосаният човек прави непростими грешки. Премиерът Борисов заплаши Манфред Вебер, партньорите си от ЕНП и привика посланиците на 36 държави, за да ги поучава как да си вършат работата. Това не си е позволявал досега дори всевластният Ердоган. 

- На пресконференцията Борисов се скара на световната медийна и политическа общност, по думите му - „очернила България на международно ниво“. Нима той не разбра, че те писаха истината за него и властта му, а не срещу българския народ и нашата страна?

- Разбира го, но се опитва да го прикрие. Безуспешно. 

- Изпреварихте ме с отговор за второто събитие - срещата в Министерски съвет на Борисов с посланиците на 36 държави. Но неизменно „върхът на айсберга“ е третото събитие - публичното оттегляне на депутата на ДПС и медиен магнат Делян Пеевски от издателската и разпространителска дейност в България. В свое обръщение той заявява, че медиите трябва да се управляват от журналисти, за да има свобода на словото и професионализъм в печата. Какво предизвика, според Вас, тази неочаквана, но логическа развръзка, предвид събитията от деня и последните 72 часа?

- Спомняте ли си преди 6 години, когато Кристина Патрашкова и Явор Дачков отидоха в Европарламента да атакуват Бойко Борисов заради аферата “Ало, Ваньо”?! След тази акция канцлерът Ангела Меркел беше сгълчала своя любимец с думите: ”Бойко, винаги ще те подкрепям и защитавам, но по една тема остро ще те критикувам, ако не се справиш: медийния монопол и свободата на словото”. Тогава Делян Пеевски обяви, че “продава” вестниците си, а Цветан Василев “продаде” ТВ7. 

Днешната новина ме кара да мисля следното:

1) Премиерът Борисов е получил ясни знаци, че Брюксел повече няма да търпи отровната медийна среда в България да поразява демократичния образ на Обединена Европа;
2) Делян Пеевски няма излишни милиони да издържа многобройните медии, които контролира. Както ми каза през лятото на 2014 г. един известен финансист: ”Пеевски сега убива златната си кокошка КТБ, но рано или късно болезнено ще усети липсата й!”
Този час дойде. Пеевски притискаше Кирил Домусчиев и собствениците на Винпром Пещера, както и други бизнесмени, да финансират вестници и сайтове, но и те вече вдигнаха ръце. Усвояването на еврофондовете е твърде слабо, така че няма средства по т.нар. "техническа помощ", за да насочват подчинените му министри стотици хиляди левове към медиите под влиянието на Пеевски. 
3) Не КЗК забави сделката за партньорството на “Телеграф” и “Ню Бояна филм”, а Ярив Лернер се отказа от нея, заради лошия имидж на депутата от ДПС и предстоящата присъда по Магнитски акт в САЩ срещу него и главния прокурор Сотир Цацаров. 
4) С обявеното днес оттегляне от изданията на групата “Телеграф”, Пеевски постига и друг ефект - в тази разтърсваща медийна драма за Борисов “по света и у нас”, той му казва: не мога да ти помогна, приятелю, вече нямам вестници. 

Според мен, Делян Пеевски от две години подготвя оттеглянето си от България. Без подкрепата на Цветан Василев и КТБ, бизнесът му не цъфти, а линее. След година свършва мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров, когото Делян Пеевски очевидно здраво държи и безкомпромисно командва. 
Ахмед Доган се еманципира от Делян Пеевски. Той регистрира обща фирма с Румен Гайтански-Вълка, купи си ТЕЦ “Варна”, така че вече Пеевски не е тайният му финансов брокер. Без ДПС зад гърба си и без личното благоволение на почетния председател, Корпулентния губи почва под краката си, остава без политически фундамент. 

- Малотиражен вестник от групата на Делян Пеевски, под заглавието „Клеветниците на България“, си позволи да заклейми генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, Франс Томерманс, зам.-председател на Европейската комисия, председателя на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, Мария Гарсес, която е председател на 73-то ОС на ООН,  зам.-говорителя на МВнР на Германия Кристофер Бургер, комисаря на Съвета на Европа Дуня Мятович, Айке Кулман, председател на профсъюза на австрийските журналисти, генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар и др., като „част от хората, които оклеветиха България като страна, в която убиват журналисти“...

- Сталинистката акция на Петьо Блъсков, монтиран във вестник “Труд” да изпълнява волята на Пеевски, предизвика смях и подигравки. И коментарите, че “Труд” изрови дъното. 
Печална съдба имат “Труд” и “24 часа” през последните години. В един момент ужким Венелина Гочева купи двата вестника и сателитите им със заем от банката на Петя Славова, а всъщност заемът се погасяваше от КТБ. Това го знам и от Цветан Василев, и от Петя Славова. Според сайтовете ПИК и БЛИЦ Венелина Гочева дължи 14 милиона лева на държавната хазна! Някой ден Владислав Горанов вече няма да е финансов министър и марионетка на Делян Пеевски, след което подобни потресаващи нарушения ще лъснат в документите на НАП. Цветан Василев обясни в няколко интервюта, че вестниците от Пресгрупата дължат милиони на фирми, свързани с КТБ. Така че по въпроса за “източването” на КТБ ще лъснат много истини, когато Сотир Цацаров няма вече да е главен прокурор. 

-  Какво да очакваме от тук нататък - ще има ли свобода на словото в България?

В скоро време очаквам каскаден срив на изданията, контролирани от Делян Пеевски. Това ще поразведри медийната атмосфера в България. 
Медиите-бухалки вече няма да са заплаха за всички, които се опълчват на Делян Пеевски. Но ще трябва да мине много време, докато се преодолеят пораженията от медийния рекет и медийния терор, доведени до отвратителни размери от Делян Пеевски и компания. 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.