Както обяви на първия за ГЕРБ брифинг след изборите на 2 октомври - че не иска нито да е депутат, нито министър, нито премиер,- лидерът на партията-победител се отказа от депутатското си място. След като разбра, че няма да бъде повече министър, Николай Събев, който получи във Фейсбук прозвището "Дедо Еконтий", докато стопанисваше Министерство на транспорта, също отказва да бъде народен представител и каза 'Чао" на "Продължаваме промяната.

Николай Събев от листата на „Продължаваме Промяната“ също се отказа от своето депутатско място. Докато собственикът на куриерската фирма "Еконт" оглавяваше Министерство на транспорта, избухна скандала с "Български пощи", които не можеха да извършват спедиторски услуги, поради външна хакерска атака, която компрометира и блокира информационната им система. "Има информация, че кибератаката срещу "Български пощи" е в полза на куриерска фирма". Тази теза изрази пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в настоящия служебен кабинет на президента Румен Радев -  Красимир Папукчийски. "До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие, но това го оставям други хора да го проверят", посочи той.

Николай Събев, като министър на Кирил Петков, стана герой и на проверка на "Биволъ". Министърът на транспорта се уреди през подчинен специален режим на движение, пише разследващата медия. (тук)

"Дедо Еконтий" - един от най-големите спонсори на формацията на Кирил Петков, напуска и "Продължаваме промяната".

"Никога не съм искал да бъда професионален политик и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена", посочва Събев. По думите му, разпространени от пресслужбата, "политическият start-up вече е утвърдена партия и аз съм спокоен за бъдещето ѝ", посочва "Дневник".

Николай Събев беше министър на транспорта в бившето правителство с премиер Кирил Петков. За изборите на 2 октомври той беше водач на листата на "Продължаваме промяната" в Русе. 

Бойко Борисов официално няма да е депутат.  На заседание в четвъртък Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри заявления с искане за необявяване за избрани за народни представители в изборите на 2 октомври 2022 г., подадени от кандидати на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“.

"Видяхме един Борисов, който не сме виждали – готов да отстъпи, готов да мине на заден план, готов да не заема никакви длъжности, никакви позиции. Мисля, че това е един път към споразумяване."

Това каза в интервю за БНР литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, участник в Кръглата маса в началото на прехода.

Запитан, възможен ли е днес подобен формат, проф. Неделчев отбеляза:

"Възможно е, необходимо е, защото ние сме достигнали до някаква невъзможност да си говорят политическите партии, което просто е абсурдно. Правенето на политика означава говорене. Има едно подозрение, че говоренето е едно договаряне, и то на някакви нечисти сделки, нечисти позиции."

Според Михаил Неделчев трябва "да се отместят настрана предишните конфликтни ситуации, да се загърбят".

"Не всички да се разберем. Да уточним къде бихме могли да имаме пресечни точки, допирни моменти."

Проф. Неделчев смята, че трябва да се направи "този експеримент" да се потърси сближаване на позициите по определени въпроси.

"Консенсусът е нещо основно в политиката. Има много типове консенсуси. Има компромисен консенсус, има мръсен консенсус, има спонтанен консенсус."

"Въпросът е да тръгне разговорът. Това не означава съглашение, до споразумение може и да не се стигне", отбеляза литературният историк в предаването "Преди всички".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.