Българският премиер видя в Русия и врага, и приятеля. Борисов показа на Медведев чудесата на дипломатическата амнезия. Така започва публикацията на News.ru, акцентирайки върху участието на премиера на България в Каспийския икономически форум.

В понеделник, 12 август, в Туркменистан бе открит първият Каспийски икономически форум. Журналистите чакаха с интерес появата на главния герой - президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, когото медиите наскоро „погребаха“, а след това и възторжено „възкресиха“. Други участници, обаче, успяха да взривят форума. Например българският премиер Бойко Борисов, пише още изданието.

В текста си руският журналист Владислав Воробьов пита: "Какво отношение имат България и Черно море към Каспийския форум?", с което се търси обяснение за присъствието на премиера на България Бойко Борисов на икономическата среща в Туркменистан.

Усмихвайки се на Медведев, Борисов на два пъти спомена въпроса за газа. Но не е нужно да сте голям балканист, за да си спомняте как точно България преди пет години предизвикателно завъртя носа си от руските предложения за взаимноизгодно сътрудничество, включително в газовия сектор.
И все пак изглежда, че София дори не знае как да се поучи от собствените си грешки. Всъщност, освен дипломатически усмивки по време на срещи „в кулоарите“, са необходими и конкретни действия. Ако, разбира се, г-н Борисов на поста си възнамерява не само да се усмихва, но и наистина да защити националните интереси на своята страна, завършва частта от публиакцията, която засяга българското участие на форума, предвождано от премиера Борисов.

Руската национална телевизия отдели 8 секунди от репортажа си за Капсийския форум на участието на министър-председателя на България в Туркмения и срещата му с премиера на Русия Медведев, който бе придружен със синхрон: "Каспийският икономически форум привлече и такива, които нямат нищо общо с Каспийско море".

Явно всички са били изненадани от българската министерска делегация, начело с минстър-председателя Бойко Борисов, тъй като страната ни няма излаз на Каспийско море и присъстието й на срещата е било напълно излишно и безпредметно. Това се подразбира и от медийните коментари и аносни, свързани със събитието, в които се споменават България и Бойко Борисов.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.