Община Поморие, с административен център курортния град Поморие - трети по големина на Черноморието, след Варна и Бургас - включва в състава си 17 селища. Територията е с постоянно население от близо 28 000 души, което през летните месеци многократно се увеличава. Пътната мрежа на община Поморие, като част и от републиканската, която свързва София с к.к. Слънчев бряг и Варна, обаче, е в окаяно състояние. 

Трасето в междуселищните пътища на общината е целогодишно натоварено, навралгично и опасно за шофьорите. Тръгваме да проверим...

Отсечката от Ахелой до Каблешково, стигаща и до Дюлинския проход, се оказва с интензивен трафик целогодишно. Пътят тук изглежда като треторазряден, което не кореспондира с европейските стандарти. Ситуацията след Каблешково става още по-трудна за шофиране с нормална скорост заради закърпения буквално многократно пътен участък. С настилка, обаче, която при първият сняг и поледица бива отново разбита. 

По пътя срещнахме гражданина Димитър Иванов. Ето какво сподели той пред камерата на LIBERTA.BG:

..."От Бургас до Каблешково не е добре. Скоро от Каблешково до Александрово правиха ремонт до Медово и малко има подобрение, но точно тук  разминаването с автобусите е много трудно, изчакваме се. Иска се разширяване на пътя и нов асфалт. Катастрофи често има"...

Продължаваме към селата в поморийска община, които са често предпочитана дестинация от туриситите - заради историята на винопроизводството и намиращите се там винарски изби, заради лековитата дестинация, съчетаваща море, планина, езера, реки, чист въздух и чешми, с извираща минерална вода. Лошите пътища, обаче, освен че амортизират и разбиват автомобилите и автобусите, причинавят дискомфорт за целия туристопоток. И нещо повече - лошите пътища са в основата на не една или две катастрофи, немалко от тях завършили с фатален край

Гражданинът Марин Киров:

"Какво да ви кажа?! Пътищата са в окаяно състояние, особено тук в нашия регион. Всяка година тук ги закърпват, но явно с некачествени материали. И редовно стават пътно-транспортни произшествия...
...много е натоварено, особено лятото"...

Оживеният трафик по пътната мрежа тук се дължи на развиващото се земеделие и животновъдство в община Поморие. Тук се намират редица овощни градини, стопанства и лозя, които през пролетта и есента се превръщат в притегателен център за множество търговци от вътрешността на страната. В тези месеци на беридба и сеидба, а също и през летния туристически сезон, движението е истинско предизвикателство както за шофьорите, така и за техните спътници.

Пътуването в този регион, особено между селата Гълъбец, Горица и Порой - дали за туризъм, бизнес и търговия, или просто транзит към Несебър, Слънчев бряг, Варна или Поморие  -  от удоволствие, при тази копрометирана и рушаща се пътна настилка, се превръща в истинско рисково предзивикателство и мъчение за шофьорите. Това не само ги изнервя, но и ги натоварва излишно с допълнителни разходи за ремонти на превозните им средства.

Гражданинът Симеон Кръстев:

..."Тук тръгнете нататък към Бургас да видите какъв е пътят. Ужасен. Плащаме данъци, плащаме винетки - пътища няма. Това е България"...

Копрмометираната пътна инфраструктура, износеният асфалт и стесненото платно на дупки и кръпки създава ежедневни предпоставки за ПТП. Трасето в междуселищната мрежа на община Поморие, която е част и от репубиканската, се нуждае от спешен ремонт и на места от разширяване на пътното платно, което не търпи повече отлагане, особено в участъка „Порой-Гълъбец-Горица”.

Вижте и чуйте повече от репортажа на LIBERTA.BG:

До 15 октомври гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в  инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас. В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: [email protected]. Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката „Предложения и сигнали“ – формуляр. Ще се разглеждат и обработват само предложения подадени чрез попълнената форма.

Целта е Агенцията да получи обратна връзка от гражданите за неотложните според тях ремонти. Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.