Смятаме, че би било разумно президентът да проведе още едни цикъл на консултации, на които всички тези политически сили, които сега в пленарна зала си замълчаха, да направят заявки. "Демократична България" е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не на каквото и да е управление.

Това заяви в парламента лидерът на "Демократична България" и бивш правосъден министър на Бойко Борисов - Христо Иванов.

Очаквахме партиите, които не се включиха в предварителните консултации, поне в зала, да кажат нещо по същество. Беше оставено всичко това в мълчание, което остави много неприятно впечатление. Не за съдбата на един или друг мандат, а изобщо за отношението към това как ще се управлява страната, обясни Иванов.

По думите му “Демократична България" се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление със съзнание колко е сериозно положението, в което се намира България.

"Това беше поредната ситуация, която показа, че като цяло политическите сили не се отнасят много сериозно към това какво се случва.", каза лидерът на партията.

"Ние ще можем да отговорим на въпроса, дали в рамките на третия мандат ще можем да подкрепим или да имаме някаква роля, едва след като видим дали има минимална нагласа да се правят реформи, минимална нагласа да се поеме отговорност за политики, които да движат страната напред. Не смятаме, че просто трябва да имаме някакво правителство", разясни още лидерът на ДБ и бивш министър на Бойко Борисов.

"Рано или късно трябва да проведем сериозен разговор за това какво ще правим. Ако не искат под формата на решение, да е под формата на декларация. Ако не искат под формата на декларация, да е под формата на консултация. Ако не искат да е под формата на консултация, да е под каквато и да е било форма, но да е някаква ангажираща дискусия.", заяви той.

Иванов бе категоричен, че “Демократична България" е участвала във всички ангажиращи дискусии и се е ангажирала с позиция.

В заключение Иванов каза, че не могат да тласнат страната към избори и това би  означавало да се затвори шанса за еврозоната.

"Не е въпроса с какви хартийки ще се разплащаме. Въпроса е затова дали България ще бъде в сърцето на ЕС. Това означава да отложим всякакви политически перспективи, да решим проблемите, с които се аргументира отказа да бъдем приети в Шенген. Отново въпроса е не кой как ще пътува. Въпросът е дали ще бъдем сърцето на ЕС. От тази гледна точка ми се струва прекалено важно да не допускаме още едни избори и отлагане във времето на решаването на политическата криза.", заключи лидерът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.