ГЕРБ остава първа политическа сила с 24,1% подкрепа на предстоящите избори. На второ място е БСП с 18,1 %, следвана от „Има такъв народ”, която получава 15,2 % от гласовете. Четвърти остават „Продължаваме промяната”, вземайки 14,3 %. ДПС получава 9,2 % от гласовете, а „Демократична България” - 7,4 %. Това сочи проучване на  агенция ЕСТАТ, проведено в периода 23.10 - 31.10.2021 г. чрез пряко лично интервю сред 993 пълнолетни български граждани. Изследването е финансирано и проведено по поръчка на Дарик радио.

Интрига за първото място като че ли към момента отсъства и ГЕРБ е вероятен победител. Разликите между следващите три политически сили са сравнително малки, като всяка от тях би могла да бъде както втора, така и четвърта. Данните са устойчиви във времето, като единствено БСП леко увеличава резултата си в последните дни от провеждането на изследването.

ГЕРБ са най-влиятелни в малките градове и сред хората между 50 и 60 години. БСП запазва традиционните си позиции сред пенсионерите, на село и сред лицата с основно образование. ИТН са най-силни сред избирателите под 30 и в областните центрове. „Продължаваме промяната” доминират сред хората между 40 и 50 и висшистите. ДБ е с висок дял в столицата, сред 20 – 50 годишните и завършилите университет, показват данните от проучването.

Поскъпването и инфлацията са основна слабост на служебното правителство, а далеч по-назад остават мерките срещу Ковид или тяхната липса, кадровата политика и гражданството на Кирил Петков. Затягането на мерките срещу Ковид дразни преди всичко младите, нерешилите за кого да гласуват и избирателите на ИТН и “Възраждане”.

Според изследването ще има два тура на президентските избори, тъй като на първи тур 49,7 % заявяват, че ще гласуват за Румен Радев. В последните дни подкрепата за сегашния държавен глава се увеличава с 2-3 пункта. Освен традиционно подкрепящите Радев партии, изследването показва, че той има подкрепа и сред избирателите на ДБ, ВМРО, Възраждане и нерешилите.

Подкрепата за Анастас Герджиков е 27,3 %, а на трето място остава Лозан Панов с 8,3 %.

На евентуален втори тур се очаква активност от около и под 40 на сто или около 2,2 милиона избиратели. За Румен Радев ще гласуват 62,2 %, а за Анастас Герджиков – 37,8 %, според данните на ЕСТАТ. 

Положителните оценки за кампаниите на кандидатите почти преповтарят електоралните нагласи – предизборната кампания на Румен Радев получава подкрепа от 38 % от попитаните, а тази на Анастас Герджиков от 21,5 %.  

Най-дразнещи пък са кампаниите на Луна и Мустафа Карадайъ, като особено чувствителни към тях са поддръжниците на ИТН, Възраждане, ВМРО и ДБ. Делът на критичните към кампанията на сегашния държавен глава е сравнително нисък, особено като се отчита степента на политическа поляризация, отбелязва ЕСТАТ.

Мобилизацията на привържениците на Герджиков е с няколко пункта по-висока от тази на подкрепящите Радев. Ако регистрираните нагласи се запазят през следващите 10 дни, сравнително слабо ще бъде участието на избирателите на ДПС, ИТН и ИБГНИ.

Равни дялове застъпват двете противоположни тези – дали Румен Радев трябва да бъде преизбран за президент, или не.

Подкрепата за Радев обаче е добре изразена сред избирателите на всички партии, симпатизиращи му, както и сред нерешилите. Идеята за смяна на сегашния президент се застъпва от електората на партиите, издигнали собствени кандидати, както и от хората между 40 и 60 години.

Намерение за участие в парламентарните избори заявяват 4 на сто повече, отколкото по отношение на президентските, което прави около 2,65 милиона избиратели.

58 % от анкетираните казват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, а тези, които със сигурност няма да отидат до урните на 14 ноември, са 12,6 %.

Половината от всички и две трети от гласуващите очакват редовно правителство след изборите.

Бойко Борисов, Кирил Петков и Стефан Янев са най-желани за премиер на редовен кабинет, като последният вероятно се радва на „бонус“ от заеманата в момента позиция.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.