"Честит рожден ден на новия държавен ВиК Холдинг! Това е най-скъпият рожден ден, който българите сме плащали от 1 000 000 000 лв. Макар новият холдинг до момента да няма нито едно ВиК дружество към себе си, харченето може да започне", пише иронично във Фейсбук Изправи се.бг

Наливането на 1 млрд. лева в "Български ВиК холдинг" се случва в момент на социално-икономическа и финансова криза в България, когато бизнесът и гражданите са изправени пред фалити, а правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти (НФСБ, ВМРО и Атака) е единственото в света, което по време на Covid-19 пандемията и наложеното извънредно положение "подпомага" фирмите и физическите лица с кредити.

Още през месец ануари на 2020 г. кабинетът на ГЕРБ и ОП гласува създаването на държавен ВиК холдинг. Целта е да обедини всички водни дружества с държавно участие в страната, за да не се допускат нови кризи като тази в Перник.
За създаването на мегаструктурата се заговори в края на 2019 година. За нея настоя и премиерът Бойко Борисов на последното заседание на Министерския съвет. Неин принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. ВиК холдингът има надзорен и управителен съвет, които ще следят за нарушения.

Шест месеца след това правителствено решение кризата с водата в Перник остава. Въпреки че се изгради се водопровод за близо 30 милиона лева, той не може да се ползва, защото е непригоден и се пръска от налягането.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.