Първи ноември е Денят на народните будители. Днес отдаваме почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Първи ноември е неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. По случай празника от 17:00 ч. днес в Поморие ще се проведе факелно шествие с ликовете на народните будители - от манастир „Св.Георги Победоносец”, към паметника на Христо Ботев.  

ДТС „Светулка” при НЧ ”Светлина 1939” ще припомни имената на великите български духовници, неуморни книжовници, борци за национално освобождение и общественици, живели, работили, и завършили земния си път, не за лични, материални блага, а в името на България.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята „История Славянобългарска”. Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение.

Софроний Врачански, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим и след дълго прекъсване, през 1992 г. е възобновено със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.