"Сметките за ток за битовите потребители ще нараснат шест-седем пъти при излизане на свободния пазар за електроенергия. Българските семейства, вместо досегашните 150-250 лв., ще плащат месечни сметки от 1050 до 1750 лв. през 2023 година. Това ще е краят на подобието ни на държава."

Сметките за ток за битовите потребители може да нараснат над шест пъти през следващата година. Това ще стане, ако изпълним поетите пред Брюксел ангажименти за преминаване на домакинствата на свободния пазар на електроенергия. Ангажимент за това е поет от последното редовно правителство и е записан в одобрения от Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Питате ме, защо не понасям Урсула, Европейската комисия, харвардските проамерикански натрапници, евроатлантиеските партии и всички псевдо политици?, пише Йордан Халачев.

"Ще обясня:

Защото сервилно наведени, ни принудиха от 2023 г. българските домакинства да излязат на свободния пазар за електроенергия.Очевидно по-голямата част от българите не осъзнават какво точно означава това и свободния пазар за електроенергия им звучи,като нещо маловажно,но не е.

Кирил Петков и Асен Василев поеха ангажимент пред Брюксел с Плана за възстановяване и устойчивост. Като необходимо условие да получим и да усвоят "милионите" от ЕС, домакинствата да излязат на свободния пазар за електроенергия. Всички евроатлантически партии с възторг ги подкрепиха.Това означава, че доставчикът на електрическа енергия на домакинствата, крайният снабдител, ще излезе на свободния пазар и няма да купува ток на цена, която КЕВР определя. Не се чудете защо ГЕРБ се ослушваха и не го внасяха - точно затова.

Сметките за ток за битовите потребители ще нараснат  шест-седем пъти при излизане на свободния пазар за електроенергия.
Българските семейства, вместо досегашните 150-250 лв., ще плащат месечни сметки от 1050 до 1750 лв. Затова! 

Това е последната кражба от любимата на много българи "Богата Европа" - кражбата на евтиния ни ток, от социализма, който до момента ви крепи живи. Това ще е краят на подобието ни на държава.

Драмите с газа са само прелюдия на предизвестеното самоубийство на България!

В България не само бедните, а дори и хората със средни доходи не могат да си позволят да плащат месечни сметки за ток от 1050 или пък 1750 лв. на свободния пазар за електроенергия.

Средната заплата за страната през юни е 1710 лв., което след данъци и осигуровки прави 1327 лв.", завършва коментара на Халачев във Фейсбук.

За какво всъщност става въпрос?

В частта за либерализация на пазара на дребно в ПВУ е записано, че ще бъде извършен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., чрез постепенно премахване на регулираните цени за битови клиенти, в условията на либерализиран пазар на електроенергия на едро в два последователни етапа (през 2023 г. и 2025 г.) и прекратяване на определянето на енергийни квоти за доставка на регулиран пазар от КЕВР”.

Според енергийни експерти, които “Труд news” потърси за коментар, това означава, че доставчикът на електрическа енергия на домакинствата, крайният снабдител, ще излезе на свободния пазар, а няма да купува ток на цена, която КЕВР определя, пише "Епицентър".

Тоест цената на тока за бита ще бъде каквато е на свободния пазар, плюс дължимите такси за доставката и ДДС. Това представлява първият етап от либерализацията на пазара.

На втория етап от либерализацията на пазара, от 2025 г. домакинствата ще могат сами да избират кой да им доставя електрическа енергия и ще могат да сменят доставчика си.

От 1 юли токът за бита поскъпна с около 3%, като дневната тарифа за “Електрохолд Продажби” АД е 0,11146 лв. за киловатчас, абонатите на “ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД плащат 0,10917 лв., а на “ЕНЕРГО-ПРО Продажби” АД - 0,11311 лв. за киловатчас.

Всички тези цени са без ДДС и по принцип се определят за период от една година - трябва да важат до края на юни 2023 г. Това означава, че в момента най-високата цена за бита е 113 лв. за мегаватчас.

Същевременно в четвъртък цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса в пазарния сегмент “Ден напред” беше над 730 лв. за мегаватчас. Това означава, че ако сега битовите потребители са на свободния пазар, трябва да плащат над шест пъти по-високи сметки за ток. Ако сега едно домакинство през лятото плаща за ток по 80 лв. на месец, догодина ще трябва да плати 480 лв. През зимата, ако семейството се отоплява на ток и плаща по 200 лв. на месец, след либерализацията на пазара ще плаща над 1200 лв. на месец.

Тези сметки ще бъдат непосилни за по-голямата част от хората в страната. Затова при предишното правителство редица политици обясняваха, че трябва да има правила за определяне на “енергийна бедност”. И хората, които са енергийно бедни, за получават някакво подпомагане. Това обаче няма да реши проблема, защото в България не само бедните, а дори и хората със средни доходи не могат да си позволят да плащат месечни сметки за ток от 480 лв. през лятото и 1200 лв. през зимата.

Средната заплата за страната през юни е 1710 лв., което след данъци и осигуровки прави 1327 лв. Това означава, че ако в едно семейство и двамата родители да работят на средната заплата, половината от доходите им ще отиват само да ток, вода и телефон. Реално обаче дори за хора с доходи над средните плащането на тези сметки ще бъде убийствено за семейния им бюджет.

И ако бъде въведено понятието “енергийна бедност” в него трябва да попадат дори и хора със заплати над 3 хил. лв. Защото в противен случай и хора с високи заплати няма да могат да изплащат кредитите си, ще фалират и домовете им може да бъдат отнети.

За да бъде осъществена либерализацията на пазара на ток, трябва да има решение на Народното събрание. Това е един от 22-та закона, в които трябва да бъдат направени промени, за да получим от ЕС средствата по Плава за възстановяване и устойчивост.

В Брюксел обсъждат въвеждането на таван на цената на газа, като 15 страни членки искат такъв таван да бъде въведен. Същевременно в Плана за възстановяване е записано, че домакинствата трябва да излязат на свободния пазар. А именно те са най-потърпевши от нарастващите цени, защото не могат едностранно да вдигнат заплатите си, както правят фирмите с предлаганите от тях стоки и услуги.

Заради високите цени на дървата за огрев и пелетите много семейства сложиха климатици, за да изкарат предстоящата зима. Може да се окаже обаче, че за отопление с климатик през следващата година ще щат в пъти повече, отколкото, ако използват пелети. Но какви ще са пазарните цени на тока през следващата година и точно от кога домакинствата ще минат на свободния пазар все още никой не може да каже, защото е необходим действащ парламент.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.