"Путин е агресор. Който навлиза в чужда територия, е такъв", заяви тази вечер пред бТВ военният министър Димитър Стоянов. Констатацията му е любопитна предвид, че допреди месец той беше част от екипа на президента Радев, който демонстрира колебливо отношение към войната и предпочитание към Русия. 

Стоянов потвърди информациите, че Украйна прави контранастъпление във военния сблъсък с Русия. Според него още е рано да се каже дали ходът на войната е обърнат.

"Има контранастъпление, да видим как ще продължат нещата. Трудно ми е да съм категоричен дали е обърнат ходът на войната или има контраофанзива, надявам се да е обърнат ход на войната", каза военният министър.

По повод отказа на един от предшествениците му - Стефан Янев, да назове случващото се в Украйна като "война", наричайки я "военна операция", Стоянов посочи, че стратегическите цели на войната съвпадат с тези на конкретна операция, това е допустимо. Според него обаче става дума за война, а руският президент Владимир Путин е агресор.

Въпреки това Стоянов допуска преговори с руската компания "Газпром" за подновяване доставките на природен газ. Казвайки, че това не е в неговата компетенция, той използва мотивите на кабинета, че се търси най-ниската цена заради трудната ситуация.

Според Димитър Стоянов присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на 6 септември зад президента Радев и вицепрезидента Йотова е отговорност на домакините от общината. Добави, че протоколно тя не би трябвало да бъде там, но не би определил случилото се като гаф, като отново прехвърли отговорността за присъствието й на Община Пловдвив, която е домакин на събитието.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.