Нидерландският художник Маартен Волтеринк, който преди по-малко от месец осмя Бойко Борисов и Иван Гешев с карикатура в туитър, има нов прочит за ситуацията в България.

В последната му творба премиерът и главният прокурор са на мотор, преследвани от чудовище, което се нарича „български избори“, което Борисов се опитва да нахрани с кокал, който е в ролята на „конституционни промени“.

Маартен сам се свърза с anteni.bg, за да представи новата си карикатура.

„Някой отчаяно се опитва да остане на власт“, каза за anteni.bg Волтеринк.

Художникът от Нидерландия стана известен за един ден, след като на 28 юли пусна в туитър своя карикатура, в която представи Бойко Борисов като тиква, а Иван Гешев – като каскет върху тиквата.

„Аз съм подвластен на стереотипите западноевропеец, който има следната клиширана представа за страните от Източна Европа: прецакани от руснаците, има много корупция, а хората страдат от липсата на свобода на словото или от налагането на патриархална власт, характерна за вече отминали времена.
Но независимо от моето скромно мнение чета много новини.
Обичам да се информирам, защото така научавам повече за предразсъдъците. И когато нещо улови интереса ми, започвам все повече да чета, докато не преценя, че съм постигнал обективна оценка. 
|Прочетох за Тиквата, което разбрах, че не е комплимент, и Каскета, и за мен това бяха толкова силни елементи, че ми беше трудно да ги пренебрегна. Все пак съм карикатурист. 
Без журналистиката съм загубен. Ето защо лошите лидери винаги гледат първо да се освободят от журналистите, които олицетворяват свободата на словото“,
 заявява за anteni.bg Маартен Волтеринк.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.