„Държавността в България е унищожена, а причините за това са много. Безумие е да има 200, или 300 партии. Нужен е нов Закон за политическите партии, тотално преобръщане на изборните списъци, което да изчисти „мъртвите души“. Елитите в цялата българска история джиросват управлението на държавата на външен, могъщ покровител и разчитат на покровителството му за всички безобразия, които управлението върши.
Без Борисов ГЕРБ ще се разпадне на крилца, перца и лобита. У нас нещата не се решават в границите на България. Те се творят навън. Така е било и сега е същото.
"Левите" избиратели не могат да приемат да сме най-големите ястреби в сегашната геополитическа обстановка, независимо от пенсии, детски градини, ваучери или помощи. И наказанието за БСП ще е сериозно.
Няма партии, които да не се съобразяват с ДПС. Казвам го като човек, който напусна партията сам - със скандал, гръм и трясък.
Убеждението на Костадин Костадинов, че ще управлява сам, е смешно. Големият политик обединява, а не разделя."

В навечерието на горещата политическа есен, потърсихме мнението на психолога, преподавател и бивш политик - проф. Людмил Георгиев. За смисъла от избора ни, за рухването на партийната система, за водачите и партийния елит, за излъганите народни илюзии – един разговор на LIBERTA.BG с проф. Людмил Георгиев.

-    Проф. Георгиев, започва месец, в който ще слушаме и гледаме поредните обещания, лъжи, неизпълними заричания и целия арсенал на политическата сергия. Има ли избор в изборите ни, професоре?

-    Вероятно за една част от хората има избор, но ми се струва, че за по-голямата част от тях такъв няма. От тяхна гледна точка тези избори нямат смисъл, както нямат и следващите, защото те няма да решат нищо.  Не се знае дали няма да има и още едни предсрочни избори, така че, очевидно държавността в България е унищожена, а причините за това са много. Не знам дали ще имаме време да говорим за всичките? Заговори се за президентска република от Слави Трифонов, което е също вариант и може да се обмисли, но дълбоко в себе си, партийната система е ликвидирана и причините за това са много. Още след ситуирането на Третата Българска държава, когато селската психика прониква в такива неща, като държава и партия, българският селянин усеща, че тук има нещо като келепир и се стреми чрез влизането в партията да вземе някаква служба, така че да си гарантира своето лично и родово благополучие. В последните 144 години партията е инструмент, а не начин за решаване на въпросите на държавата, която отсъства в полезрението на българската селска психика. Виждате какво става и колко партии има – двеста ли са, триста ли са, не зная, но е безумие. Не може един мандат да варира между 25 -30 000 гласа, а същото време , партия да се учреди с 500 подписа, а в изборите да участваш с двеста хиляди подписа. Това е абсурд, тотална нищета. Ето, тия неща докато не се променят, докато не се преоцени Закона за политическите партии – партии, които получават 1% гласове също получават субсидии, няма да се оправи нищо. Нужен е нов Закон за политическите партии. Ако населението ни е наистина 5 700 000 души, а в избирателните списъци са 6 800 000, нали разбирате за какво става въпрос и колко мъртви души  ще  гласуват? Това трябваше отдавна да се промени, а не НСИ за обещае, че ще публикува данните от преброяването на 2 октомври, а после да го обяви за 3 – след изборите. Трябва тотално преобръщане на избирателните списъци с хастара навън и изчистване на мъртвите души, за да станем нещо нормално, въпреки, че за мен това е абсурдно.

-    Да отидем към дисекция на партиите - ПП дойде на крилете на визията, младостта и Харвард. Обеща мед и амброзия, даже втори мост на Дунав, но седемте месеца осуетиха плана и мнозина, които ги подкрепяха с цел скъсване с Борисовия модел, останаха разочаровани. Как виждате представянето им сега?

-    Лошо. От психологическа гледна точка е обяснимо, че тези възпитаници на елитни училища предимно в чужбина, тези момчета носят типично селски дух в отношението си към партиите, държавата и политическия живот изобщо. Разбира се тук основното е задължението на елитите в цялата българска история, държавата, изобщо управлението да бъдат джиросани на външен могъщ покровител, който да се грижи за нея. А когато лидерът му връчва тази отговорност, той разчита и на покровителството на този външен фактор за всички безобразия, които като управляваща партия върши. И това е другата голяма драма.

-    Ще намалее ли токсичността на ГЕРБ, ако Борисов бъде обявен за почетен член и остане встрани? Печелившо ли е подобно решение, или формацията без него ще се спихне, тъй като е зачената на друг принцип?

-    Аз мисля, че второто е вярно. Да, вероятност  да изглежда малко по-приемлив ГЕРБ без Борисов като председател на партията има, но от друга страна тя наистина е така ситуирана, че без него ще се разпадне на крилца, перца и лобита.

-    Много политолози мислят, че  БСП ще плати висока цена на този вот и дори сочат пето място, след Възраждане и ДПС. Оценява ли се, професоре, онова, което  левицата предложи и устоя в управлението "Петков" – помощи за младите семейства, увеличение на пенсии и заплати, безплатни ваучери за работниците, безплатни детски градини и т. н. Не е ли несправедливо игнорирането на тези социални жестове?

-    Очевидно избирателите не са съгласни със степента на помощ от държавата и това е другия проблем. За мен, основния проблем за БСП е коалирането с нещото, наречено Демократична България и ПП. Левият избирател, особено русофилски настроеният, което е огромна част от българския народ, някакси не може да приеме тоталната проамериканска политика. У нас нещата не се решават вътре в държавата. Те се творят извън границите на България. Така е било и сега е същото. Но традиционно ляв избирател не може да приеме, че ние очевидно сме най-големите ястреби в сегашната геополитическа ситуация и най – големи русофоби. Няма как това да бъде възприето, независимо от детски градини, пенсии и т. н. Така че, наказанието ще е сериозно.Няма как да бъде простено прокрадването на тези неща за износ на оръжие за Украйна. Дали е било вярно, или не, важното е, че в общественото пространство излезе, че е така.

-    Казахте „нещото ДБ“. Ще остане ли тя бутикова партия? Съглашателствата и кадрите в джипа на Бобоков ще повлияят ли на периферния вот, тъй като твърдия си е известен?

-    Има нещо сбъркано поначало в ДБ.  Защото тя минава за консервативна и дясна партия със зелени, но те да се вписват в дясна партия е парадоксално. В България, обаче всичко е възможно. Носители на прогресистките тежнения в съвременната западна цивилизация са по принцип леви формации, а парадокса е, че ДБ обявява себе си  за дясна партия, а проповядва прогресистка идеология, като най-изявените са Демократическата партия на САЩ, включително ЛГБТ и т. н. Това е парадокс, още повече, че аз не знам някой от тях да е управлявал бизнес.  Те базират себе си на  русофобия и антикомунизъм. Да Ви кажа – '88 година в Клуба за гласност и демокрация и в синдиката „Подкрепа“ тези хора ги нямаше. Те бяха деца на партийна номенклатура, специалисти по международно работническо движение и изведнъж, когато дойде на власт Иван Костов, станаха антикомунисти.

-    Виждате ли бъдещ диктатор в лицето на Костадин Костадинов от „Възраждане“ и ще намалят ли резултата отцепническите тенденции?

-    Ще намалят резултата на партията, разбира се. Убеждението на Костадинов, че може „Възраждане“ да управлява самостоятелно България, е меко казано смешно. В това си личи политика дали е държавник. Той не отхвърля, не махва с ръка, а обединява. При положение, че има толкова голямо напрежение срещу растящата  у нас русофобия, да не могат да направят обединение с АБВ и Стефан Янев, това е проява на драматизъм. Да не кажа късогледство и вождизъм. Защото големият държавник обединява, а не разделя.

-    И последно - за бившата Ви партия. При ДПС сякаш изненади на изборите не се очакват, но все  пак, ще остане ли след вота зад кулисите ДПС, заради страха от „ужилване“ на бившите и коалиционни партньори? Има ли ДПС сегашни „мюрета“ в предизборната надпревара?

-    Не, не, няма мюрета. Това, дето го разпространяват, че ИТН била проекция на ДПС е абсурд. За мен ИТН заслужават адмирации, защото се държат най-добре, поради простата причина, че те не са класическа партия. Няма партии, които да не се съобразяват с присъствието на ДПС. Казвам го като човек, който сам напусна партията със скандал, гръм и трясък. Когато напусках им казах, че основната визия трябва да бъде за хората в България, а не само за личното облагодетелстване, защото ще дойде момента, в който няма да има кой да гласува. И този момент дойде. Голяма част от електората им ги няма в България. Просто бяха принудени да отидат да си вадят хляба навън, защото страната се оказа мащеха за три милиона души. През 89 г., когато приключи омразния социализъм, България беше 9 милиона, а сега е 5 700 000 души. Такова нещо българската история не познава. Няма такава демографска катастрофа. Ако продължат тези темпове, след 20-30 години държавата ще изчезне. Кой се замисля върху това?

-    Тъжен финал, но за съжаление самата истина. Благодаря Ви!

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.