Кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор на Република България е очаквана. Въпреки многократните му анонси в медиите, че той няма да участва в тази така важна за държавата ни и българските граждани надпревара – за обвинител номер едно на страната, той все пак е издигнат от Прокурорската колегия на ВСС и по всичко личи, че това е окончателното им решение.

Това каза журналистът Стоян Тончев пред Фрог нюз. Той обясни още:

Все пак би било редно, като колективен административен орган, фигурата за този пост да бъде консенсусна и определена от всички членове-магистрати в политическата институция Висш съдебен съвет, която не случайно не е разписана в Конституцията на Република България.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е естествено продължение на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Г-н Гешев има шеметна кариера, разписан е в командировки за обмяна на опит в Москва с руската прокуратура и няма устна забрана да посещава САЩ от „белоглавите орли“. Това го прави подходящ за този пост, според определени кръгове. Не без значение е и позицията на главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров, чието мнение, според мен, е натежало в избора и е прието положително от същите кръгове, за които се смята, че определят тримата главни в съдебната власт в България, както и председателите на съдилищата и ръководителите на прокуратурите по места.

Все пак кукловодите са си оставили вратичка и при евентуален силен медиен и обществен натиск срещу кандидатурата на зам.-главния прокурор Гешев за главен прокурор, ще бъде активиран министърът на правосъдието Данаил Кирилов.  Това може да стане след спускане на „директива“ от ЕС и САЩ за неприемливост в избора и отказ на чуждите служби да работят с определения кандидат. Тогава Данаил Кирилов, като председателстващ пленумите на ВСС и в унисон със законоустановеното му правомощие, ще внесе във ВСС втора кандидатура за главен прокурор уж от свое име, която сигурно вече е известна и ще му бъде посочена. Невъзможно е да няма резервен вариант.

Не е тайна, че г-н Иван Гешев не се ползва в България с обществено доверие, а в различни среди е известен като „Цветанов на Прокуратурата“. Едва ли това, което се говори и пише тук, в някои медии – за нагласени ОПГ-та и произвеждане на свидетели и доказателства, е тайна за чуждите служби. Все пак в никоя държава няма случаен посланик и консул и всичко се докладва.

Моето мнение е, че новият главен прокурор трябва да бъде приет с голямо обществено доверие – и от граждани, и от всички магистрати – и прокурори, и съдии, и следователи. А знам, че както у нас, така и в страните-членки на ЕС и САЩ, не се гледа с добро око, когато такава фигура излиза от средите на МВР.

Все пак желая успех на Иван Гешев в надпреварата, в която е единствен законен претендент и кандидат за Главен прокурор на Република България. Желая успех и на гражданската номинация за главен прокурор на България, в лицето на следователя Бойко Атанасов. А кой ще оглави мястото на господин Сотир Цацаров, зависи само и единствено от българските граждани, защото те са суверена и по Конституция от тях произлиза властта.

Не трябва да се забравя, че през 2020 година ще имаме Главен прокурор на ЕС в лицето на Лаура Кьовеши, която вече също е единствен кандидат за този пост. Тя ще има правомощията да отнема от националните органи, институции и власти разследвания и случаи, които са свързани с пране на пари, данъчни престъпления и корупция, ощетяващи бюджета на Европейския съюз, който се формира от данъците на гражданите на Общността.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.