Ружа Игнатова, която от 2017 г. е в неизвестност, е създателката на OneCoin. Американската прокуратура твърди, че "криптовалутата" е създадена, за да се изгради пирамида, нанесла щети за милиарди долари, пише в своя публиакция "Капитал".  В златните години на OneCoin Ружа Игнатова се изявяваше по светски мероприятия и като спонсор и лектор по форуми. 

Ружа Игнатова, българката с германски паспорт, създала през 2014 г. "криптовалутата" OneCoin, за която медии, анализатори и регулатори от години алармират, че вероятно е измама, вече е обвиняема в САЩ. Самата тя е в неизвестност и няма публични изяви от края на 2017 г., когато по-малкият й брат Константин започна да се изявява като глобален лидер на OneCoin. Той също е с повдигнато обвинение и на 6 март е арестуван на летището в Лос Анджелис след бизнес пътуване с местни участници в схемата, привличащи инвеститори.

Според американските прокурори, които са се сдобили със счетоводни документи на компанията, само от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото на 2016 г. OneCoin е генерирала оборот в размер на 3.353 млрд. евро, от които е изкарала "печалба" 2.232 евро. В обвинителния акт обаче се подчертава, че схемата продължава да оперира и до днес.

След новите разкрития обаче, вероятно краят й е надвиснал. Досега за OneCoin имаше множество предупреждения от регулатори по цял свят, както и действаща забрана да оперира, и криминално разследване в Германия, а също и претърсване на офисите й в България. През есента на 2018 г. беше арестуван и американският адвокат Марк Скот, обвинен в изпиране на 400 млн. долара от OneCoin. А според медийни публикации и съоснователят на криптовалутата Себастиян Грийнууд е задържан в Тайланд и екстрадиран в САЩ, но засега няма данни да е обвиняем.

"...вземаш парите и бягаш"

Американското обвинение и арестите от САЩ са най-силният удар по-структурата не само заради мощта на американските власти, а и заради разкритите детайли. Освен на счетоводни данни обвинението е базирано още на множество разпити на свидетели, мейл кореспонденция и чатове, добити от телефона на Константин Игнатов.

В кратките обвинителни актове на първоначалната фаза, в която са делата, са посочени само отделни свидетелства, които обаче са фрапантни. Например в мейли на другия неназован съосновател (от описанията се разбира, че става дума за Грийнууд) Ружа Игнатова е обсъждала идеите си за стратегия за изход. Като първо в списъка е посочила "вземаш парите, бягаш и обвиняваш някой друг за това".

Също така още през лятото на 2014 г., когато по мейл са обсъждали как да се структурира компенсационният план на OneCoin (заради който тя се счита за пирамида), те са я наричали помежду си trashy coin, или буквално преведено "боклучава монета". Също така двамата са обсъждали и как да бъде направено така, че да имат собствена борса, на която да могат да управляват цената ръчно и да могат да контролират търгуваните обеми. Тези мейли и други подобни разговори подсилват друга отдавнашна критика срещу OneCoin, че няма истински блокчейн.

А от съобщения от телефона на Константин Игнатов с негов служител става ясно, че той лично се е занимавал с това до последно, като включително са дискутирали на конкретна дата през януари 2019 г. каква цена да се заложи. Допреди изчезването на Ружа от сцената, брат й е действал като нейн асистент. Според документи и снимки от телефона и лаптопа му той е имал пълномощно да управлява всякакво имущество на сестра си.

"...тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора"

Друга линия, по която има много свидетелства, в обвинителния акт на Игнатов, е за изграждането на OneCoin така, че да привлича хора да инвестират с ясното съзнание чрез измама. От мейл кореспонденцията на Игнатова и Грийнууд от 2014 г. става ясно, че обсъждат идеи как "те да имат чувството, че копаят койни". А в чат диалог на Игнатов с Грийнууд от 2016 г. откровено си разменят реплики като "тези хора са идиоти" и "както си ми казвал, тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора".

В акта се съдържат и разменени съобщения межу Игнатова и Грийнууд, където тя му казва, че току що е кацнала във Франкфурт и трябва да се прекачи за София. "Няма да минавам граничен контрол, но съм леко нервна", казва тя, като обяснява, че е нямало как да избере друг полет. Според прокурорите това е знак, че тя се е бояла да не бъде арестувана предвид разследването в Германия.

Други съобщения на Игнатов към неизвестни лица пък са разчетени от обвинението като предупреждения, за течащите разследвания в САЩ. Това е и причината да му бъде поискано постоянно задържане. Не е ясно защо въпреки страховете си Игнатов е предприел пътуването в САЩ, където е пристигнал на 27 февруари и властите явно детайлно са проследили движенията му и срещите му с лица, промотиращи OneCoin.

Какво следва

Според обвинителния акт прокурорите досега са проследили около 1.2 млрд. долара средства на инвеститори в OneCoin, които са изпрани през финансови институции в 21 различни дестинации. Разследването продължава, но много сметки сочат лично към Игнатова и Грийнууд.

По данните до 2016 г. около 60% от постъпленията са идвали от азиатски инвеститори, 18% от Европа, 15% от Австралия и другите - от останалия свят. За САЩ от мейл кореспонденция е взето числото 50 млн. долара, но няма точна оценка. На телефона на Игнатов са открити документи за регистрирането на един от използваните за целта и вече проследени фондове в Обединените арабски емирства, където са се озовали 185 млн. долара.

Срещу 38-годишната Ружа Игнатова са повдигнати пет обвинения. Четири от тях (присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа и пране на пари) се наказват всяко с максимум 20 години затвор, а петото (съучастие в измама с ценни книжа) може да й донесе до 5 години затвор. Самата тя е в неизвестност, като по данни на разследващите е напуснала България през октомври 2017 г. с полет на Ryanair за Атина, но след това няма сигурна информация за движението й.

Арестуваните Константин Игнатов (33 г.) и Марк Скот (50 г.) имат само по едно обвинение за по до 20 години затвор. За българина се твърди, че е участвал в организирана група за присвояване, а за американеца - че е прал пари.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.