Поморие отчете успешен летен туристически сезон през 2021 година, но по-важно е, как ще посрещне новия през 2022 година, какви са предизвикателствата пред Община Поморие и какво да очакват туристите и местните жители.

По темата LIBERTA.BG разговаря с кмета на община Поморие Иван Алексиев, за да научим: как ръководената от него институция ще реши проблема, свързан с недостатъчното паркоместа и какво е предвидила за регулиране на паркирането и за справяне с автомобилния трафик в града през летния сезон; какви строителни дейности и проекти предстоят да бъдат реализирани, за да се превърне черноморският град в още по-привлекателна туристическа дестинация и предпочитано място за живеене; как ще се пребори с препълнените през летните месеци контейнери за смет и ще има ли Поморие нов парк; предстои ли подмяна на уличното осветление и ще бъде ли градът по-светъл в тъмните часове на денонощието?

Оказва се, че за всичко това Община Поморие е помислила.

Предстои приемане на генерална транспортна схема на града, с райониране и обособяване на зони за паркиране. Въвеждане на платено паркиране със стикери през летния сезон и преференции за местните жители, с възможност да паркират до и пред домовете си. 
Подобряване на транспортната схема на града за облекчаване на трафика и намаляне на скоростта по ул. "Княз Борис I", с изграждане на кръгово кръстовище до бившия Лимонадан цех с три направления - към бул. "Яворов", към ЦГЧ, към източната част на града, както и монтиране на пешеходен светофар.
Обособяване и изграждане на нови паркинги, както и ремонтиране на старите.
Ще бъде извършен цялостен ремонт на южната крайбрежна алея, с подмяна на осветлението и изграждане на водна атракция със звук и светлина в морето - пеещи фонтани.
Обособяване на местотоянка за влизащите в града автобуси.
Инвестиции за нова визия на целия Източен плаж (в дългосрочен план) след разговори с концесионера - преразглеждане на подредбата на чадъри, заведения, подходи към пясъка и морето.
Популяризиране на разделното събиране на отпадъците, внедряване на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци, създаване на "джоб" за контейнери, специални съдове за събиране на отпадна храна.
Стартиране на процедура за избор на изпълнител за подмяна на уличното осветление с LED осветление - по-икономично и по-светло.
Изграждане на нов парк до Айвазовски парк с финансиране от общинския бюджет.

"Културната програма за месец юни вече е известна, така че туристите могат да предвидят своята лятна ваканция и да направят ранни резервации за Поморие" - сподели Иван Алексиев.

Какво още каза кметът на община Поморие, четете в интервюто ТУК.

Снимки от Поморие - през погледа на обектива: Костадин Германов; Иван Желев

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.