На 19 септември (четвъртък) ще се проведе вторият кръг от преговорите между представителите на Европейския парламент и Съвета на ЕС за избор на главен прокурор на Европейския съюз. Според заместник-председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Зигфрид Мурешан, много е вероятно утрешните преговори да доведат до решение за назначаване на Лаура Кьовеши за шеф на Европейската прокуратура.
В подкрепа на подобно решение е и факта, че френския правосъден министър е назначил Франсоа Бонер на поста шеф на Финансовата прокуратура на Франция. След продължително пресяване Бонер остана единствен конкурент на Кьовеши за високия пост, съобщава журналистът Владо Береану.

Преди изборите Европейският парламент даде своето предпочитание за румънката Лаура Кьовеши, но страните членки посочиха за свой фаворит френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и до избор така и не се стигна.

Новият преговорен екип ще бъде воден от председателите на парламентарните комисии за граждански свободи и бюджетен контрол - испанският социалист Хуан Лопес Агилар и германската християндемократка Моника Холмайер. От страна на Съвета разговорите ще води Финландия, която в момента е ротационен председател.

По информация на в. “Файненшъл таймс” България е била сред страните, които са гласували в Съвета срещу Кьовеши. Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов каза, че София е променила позицията си и вече подкрепя нейния избор за европейски главен прокурор.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.