Корупцията в България е факт. Тя не е само усещане. Тя съществува както в частния, така и в публичния сектор. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Nova. Думите му не кореспондират с мнението на колегите му от ГЕРБ, според които "корупцията в България е само усещане, което се засилва заради говоренето за корупция". Цитатът е от изказване на Румяна Бъчварова, която е началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, а скоро ще отпътува за Израел, където ще се подвизава като посланик на България в Тел Авив.
Дончев изтъкна също така, че ГЕРБ имат реален проблем с осигуряването на кворум в парламента.

 

Според вицепремиера него проблемът с корупцията не може да се реши само от държавата, а трябва да има разбиране от цялото общество, че не трябва да участва в корупционни практики.

„Има някой, който взема, но има и някой, който дава. Много от хората, които се гневят справедливо на корупцията, вероятно имат познати или самите те са участвали в малка корупционна схема“, допълни Дончев.

Относно сагата с преференциалния вот, който е на път да създаде политическа криза в страната, Дончев обясни, че решението да се вдигне прага за преференциите е било грешка и не е било аргументирано достатъчно добре.

„В последно време осигуряването на кворума е нелека задача. Заради това вероятно се правят нелеки компромиси. Разбира се, тези компромиси трябва да имат граница“, смята Дончев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.