Президентът Румен Радев посети в Деня на здравния работник болница "Пирогов". Пред журналисти там той припомни, че вече е дарил своята заплата в началото на месец март за възрастните хора в община Видин. Така той задочно отговори на вчерашното решение на депутатите в парламента - народните представители и министрите да останат без заплати в полза на Министерство на здравеопазването за борба с коронависуса, както и на призоваващите го депутати с пригласящи им медии  - да си дари заплатата. Нещо, което вече той е направил.

Държавният глава подчерта, че депутатите за закъснели с даренията си, които сега са популизъм, и трябва да се върнат в началото на месец март, когато започна кризата, ако искат да са адекватни със случващото се в държавата.

 „Дарението е личен акт, ако много държат да се равнят по президента – кръгом и бегом към месец март. Да съберат заплатите и от месец март“

На журналистически питания, свързани с изказванията на премиера Борисов, оприличил президента на "злобна свекърва", Румен Радев цитира Гьоте: "Няма нищо по страшно от активната глупост". Държавният глава призова премиера Борисов да прочете конституцията, за да не се излага публично допълнително, където ясно е разписано в основния закон, че президентът налага вето на законите, а решенията на парламента се обнародват непосредствено в Държавен вестник. Това негово изказване бе по повод изцепката на Борисов, че ще извади депутатите на ГЕРБ от пленарна зала, ако президентът Радев наложи вето на решението на парламента за удължаване на извънредното положение.

„Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да наложи вето на решение на парламента. За други коментари по-добре да се въздържа, Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“

Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата (…) Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние“- каза още Румен Радев. 

Той посочи, че има „своите идеи“ и властите вървят по част от неговите „стъпки“. Президентът предупреди, че даже закъсняваме с мерките, които да ни предпазят от „социално-икономическа катастрофа“. От думите му стана ясно, че все още промените в Закона за извънредното положение не са стигнали до него и, след като се запознае с тях, ще реши дали има основание да върне някои от текстовете.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.