Безалтернативната кандидатура на възпитаника на МВР-школата за заместник на Сотир Цацаров получи и "академична" подкрепа от ДС. С отворено писмо т.нар. хабилитанти посочиха с пръст кои са враговете на Иван Гешев - "соросоидите и някои олигарси".

Преди да изредим имената на академиците и да публикуваме нарочното им слово, стигаме до извода, че пиар кампанията на единствената кандидатура за главен прокурор го превръща в сатана и обществен враг номер едно. Натискът в БНР - скандал, протести на журналисти, спиране на ефирно излъчване, натискът в прокуратура, следствие и други институции и организации за подписи в негова подкрепа, контрапротестите в подкрепа на Гешев, неуспешното внедряване на платени роми и "батки" в протестите срещу кандидатурата му, а сега и организирането на протести срещу съда (за да се покаже, едва ли не, че не само прокуратурата е лоша), не са в услуга на бъдещия главен прокурор.

Усилено се коментира, че "дялкането" на медийния образ на Иван Гешев е поверено в ръцете на иначе умната и начетена лична пиарка на Доган и Пеевски, както и депутат от ДПС - Велислава Кръстева. Но... очевидно е, че формулата не работи

Един от последните гафове е инспирираната позиция на съдийската колегия в партийния орган ВСС, която вместо да защити независимостта на съда, се обърна срещу него. Това предизивка бунт сред съдиите, които отправиха призив за помощ към гражданите и поискаха оставките на членовете на колегията си във ВСС Мигновено позицията на ВСС, като по заповед, беше променена.

В крайна сметка, явно проблемите около кандидатурата на Иван Гешев и публичния му образ са толкова много, че където и да се бутне, се предизвиква сериозен обществен скандал. А все още не е официално назначен за главен прокурор на Република България.

Уж "спонтанното" писмо на учените - акад. Благовест Сендов, акад. Константин Косев (агент Найденов от ДС), акад. Георги Марков (секретен сътрудник на ДС), акад. Ячко Иванов (съдържател на явочна квартира и секретен сътрудник на ДС), акад. Тодор Николов, акад. Дамян Дамянов, член-кор. Драга Тончева и член-кор. Иван Гранитски (агент Огнян от ДС) - дипломатът Илиян Василев коментира така:

"Тъй наречените "академици" би трябвало да минават за мъдрите мъже на България. Във времена на безпътица или трудности да дават на народа посока, надежда и вяра.
У нас обаче мъдростта отдавна не върви задължително с научните звания и титли. Доказва го и поредната "академична патерица" на кандидатурата на Иван Гешев, която "блести" с липсата на интелект и морал.
В същност някой да се досеща "академиците" някога да са се намесвали освен "по поръчка"?
Когато те не си пазят достойноството, не могат да очакват, че някой друг ще го направи вместо тях."

Ето и съдържанието на академичната дитирамба:

През последните дни в публичното пространство се надигна неудържим поплак от малки, но шумни, групи граждани, които протестират срещу номинацията на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Свикнахме вече в любезното отечество да се протестира за щяло и не щяло, с повод и без повод, смислено и безсмислено, интелигентно и плебейски настървено и пр., и пр.

Не бихме били изненадани и този път, ако не съзирахме като вдъхновители и организатори на процесите не до там почтени и принципни персони, обслужващи предимно интересите на няколко грантови структури, които необезпокоявани от официалните държавни институции вече години наред извършват покушение срещу българската национална идентичност и тровят обществения морал със своята арогантност, алчност и войнстващ нихилизъм.

В такива случаи винаги е необходимо да се зададе главният въпрос – кому е изгодно? И наистина на кого е изгодно да не бъде номиниран и евентуално избран за главен прокурор Иван Гешев? Най-разтревожени, вижда се, са соросоидите и някои олигарси, които има от какво да се страхуват. Те не предоставят никакви аргументи срещу професионалните качества на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, но тръбят денонощно, че не било демократично да има само една кандидатура.

наче същите тези хора по най-демократичен начин участваха в разграбването на националното богатство през последните тридесет години, прикривайки се в синьо-червено-жълтата мъгла на прехода и представяйки се като невинни младенци, целите в бяло…

Струва ни се, че единственият критерий за такъв висок пост трябва да бъдат професионалните качества на кандидата, почтеността и разбира се, безстрашието, храбростта и целеустремеността да се изправи дори и срещу силните на деня (от каквито и партийни разцветки да са те) в името на строгото спазване на конституцията, законите и високите нравствени принципи, които движат цивилизованите общества.

акад. Благовест Сендов
акад. Константин Косев
акад. Георги Марков
акад. Ячко Иванов
акад. Тодор Николов
акад. Дамян Дамянов
член-кор. Драга Тончева
член-кор. Иван Гранитски

Академичната патерица на Гешев блести с липсата на интелект и морал

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.