Проблемът с безотговорността е хроничен и е обгърнал всички институции в страната, разградил е обществения организъм, довел го е до разпад и разложение. Има безобразна, хронична слепота на Темида, неподлежаща на лечение, която стои пред повечето трагедии.

Бог да прости загиналите! А живите да се спрат, смирят и вслушат. В собствената си съвест.

Ако им е останала...

Отново трагедия. Даже две. Девет български старци, задушени в социална институция с ироничното име „Топъл дом“, и 45 граждани на Република Северна Македония живи опечени в безпътен автобус на магистрала „Струма“. Като реплики от Дантевия „ Ад“ звучат думите на овластени лица и експерти от мястото  на катастрофата: „ гледката е страшна“, „от автобуса е останала само ламарината“, „неописуема трагедия“, „не е за хора със слаби сърца“, „не всеки може да издържи на тази картина“, „хората са скупчени и са на въглен“...

Случайност ли е този двоен ужас в рамките на едно денонощие? Ще чуваме разни експерти и органи, ще се омесват технически, човешки и политически причини, но да обърнем внимание на прибързаните думи на зам.-главния прокурор Сарафов, който още в ранната утрин твърдеше, че ще се работи само по две версии. Само по две! – човешка или техническа грешка! Нима така повеляват законите на професионалното поведение, или някой трябва да бъде скрит на сухо, под прокурорската тога? А фактът, че на този пътен участък са се случвали много често ПТП-та, цитиран от самия кмет на Перник, че има цели два километра по участъка с голяма денивелация, нищо ли не значи?

Помните ли каква врява беше, когато БСП и Елена Йончева поискаха независими експерти по пътно строителство да вземат ядки от асвалта за изследване в чужбина? Строителните фирми набързо изкараха тежката техника в центъра на София и като един гракнаха срещу Йончева. Защо ли? От Агенцията за пътна безопастност не помнят броя на сигналите, които са изпратили в продължение на десет години до управляващото правителство на Борисов и резултата никакъв. Писма до умрял. След трагедията край Своге колко пъти неправителствени организации биха тревога, че пътят не е безопасен, че Своге ще се повтори. Някой да реагира, нещо да се промени? Е, повтори се.

Очеизвадно е, че има не само несвършена работа, а престъпна небрежност, корупционни схеми и безобразна хронична слепота на Темида, неподлежаща на лечение, която стои пред повечето трагедии, които ни се случват. Затова виновни ще са само и единствено загиналите шофьори и тук-там някой клошар подпалвач. И няма значение дали Борисов ще стои отпред на управлението, или ще е друг. Проблемът с безотговорността е хроничен и е обгърнал всички институции в страната, разградил е обществения организъм, довел го е до разпад и разложение.

Трудно ще е връщането към живот на разбрицаната държавна каруца. Но няколко извода се налагат сега, преди траурните церемонии и лицемерни черни одежди на водещи говорители.

Няма случайни неща в този живот. И Лим, и Своге, и Хитрино, и Кардам, и Бакаджика, и сегашните смърти ни говорят, че много тумори плачат за изрязване. Не е случайност, че повечето от тези драми се случиха преди големи християнски празници.

Днес, когато предстоят преговори с  Република Северна Македония, а в българския Парламент се договарят за водачество на бащина дружина, трябва да се вслушат в поуките от толкова смърти.

Агрисията между съседи ранява.

Подмяната е болестно изкривяване на самия живот.

Оскверняването на паметници е античовешко и безбожно . И се наказва. На пръв поглед по най-неподозирания начин и с най-невинните жертви.

Бог да прости загиналите!

 А живите да се спрат, смирят и вслушат в собствената си съвест.

Ако им е останала...

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.