Скандални „реставрации“ на паметници може да стигнат и до Европейската прокуратура, увери министърът на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция, че ще предаде на прокуратурата данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия. Част от действията той нарече „безсрамия в името на усвояването на средства“ и разкри, че са извършвани без проект, одобрения и от нелицензирани от Министерството на културата изпълнители.
По отношение на паметника на Цар Освободител ще се търси изясняване и какво се е случило с дарените 1,2 милиона лева от фонд „Поколение“ на руския депутат Андрей Скоч, който e сред олигарсите, попаднали под американски санкции. Проф. Минеков съобщи, че ще обсъди темата и с руския посланик у нас.

„Безсрамие в името на усвояване“ – така министърът на културата Велислав Минеков определи няколко конкретни случая, обявени като реставрации на паметници на културата през последните години. На брифинг той даде няколко примера.

Първите бяха за „посегателства върху името на Левски – безсрамие в името на усвояване“. „Едното е т.нар реставрация на паметника на Левски, в медиите е съобщено като реставрация. Такава реставрация не се е състояла! Пред мен е не само нарушение на действащия закон, тъй като става дума не само за посегателство върху Левски, но и върху паметник с най-висока категория“, обясни Минеков, цитиран от бТВ.

По думите му монументът е държавна собственост, но общината е била натоварена с реставрация, която във всичките си документи по-скоро е описана като ремонт с цел поддържане на зелени площи, подмяна на елементи и т.н. – което е много по-лесно като документален процес.

Министерството на културата подготвя и писмо в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 9 милиона лева от ремонта на Ларгото. В името на националния интерес ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. „Този доклад е шамар. Унижение. Той няма цена“, коментира министър Минеков, който заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.

На среща по желание на посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин с министър Минеков и вицепрезидента Илияна Йотова е била обсъдена възможност за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Проектът има подкрепата и на Лувъра. Скоро предстоят срещи и уточнения между парижкия музей, българското Министерство на културата и френското правителство.  

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ОСВОБОДИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Със заповед на министъра на културата от 17 юни 2021 г. е уволнен дисциплинарно изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" Жана Караиванова.

Причините за това са системно неизпълнение на служебните задължения и нарушения, свързани със системата за управление и финансов контрол, констатирани в одитен доклад от май 2021 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.