„Има поредица логични обяснения, че третият мандат ще отиде в БСП. ПП бе спъната от коалиционните им партньори и начина, по който бе конструирана коалицията. Бяха подведени от емоция и прекалено добри намерения, че всички са загрижени за хората и държавата. Но в политиката на първо място са партийните, и след това личностните интереси. Чак сега, когато се провалиха, започнаха да говорят за програма за 6 месеца и срокове, но всичко е много закъсняло. "Български възход" ще излязат сами на тепиха. Авторитетът на Стефан Янев е на втора позиция след президента и ще имат добри позиции, както и отношение към следващото управление.
Както ДПС, така и ГЕРБ са наречени партии на статуквото и са обречени на много тежка изолация.
Ключова роля в следващите редовни избори ще изиграе младата вълна, която през 2020 г. излизаше на площадите. Те ще повлияят на по-възрастните си роднини, за да ги включат в процеса на промяната.“

Да, разбираемо е. Всички говорим за едно. Къде ще отиде третият горещ картоф, пардон, мандат? Ще има ли правителство, или отново политиците ще опнат белите шатри, пълни с мед, масло и амброзия, под звуците на услужливи певци? Как да предолеем апатията и безразличието, породени от безбройните лъжи на партии и управленци? Ще се измъкнем ли от въртележката на едно и също всеки път? На чии рамене ще дойде промяната? 
За всичко това, с кой друг, ако не с бившия втори в ДПС и политически анализатор днес - Осман Октай.

-    Господин Октай, очаквано, ГЕРБ върнаха мандата. След консултациите при президента ще се случи ли парламентарно  мнозинство между старите коалиционни играчи- ПП, ИТН, БСП и ДБ? У кого прогнозирате, че ще отиде третия мандат?

-    Третият мандат ще бъде връчен на БСП - има поредица логични обяснения за това.Те при всички  случаи са пред останалите формации, които желаят да го получат - ИТН и ДБ. Но това, което наблюдаваме в поведението на тези, които очакват да получат мандат, знаейки, че няма как да се реализира, е за подготовка на  предизборна кампания през октомври. А тези, които ще получат мандата разчитат на това, че тяхната кампания ще бъде в медиите поне повече от 30 дни-в рамките на 45 дни.

-    Казвате в прав текст, че мандатът ще отиде при социалистите, но правителство няма да има?

-    Точно това казвам, да. Още около  февруари го споделих в медийното пространство и за съжаление се случи. Всички ние  трябва да се готвим за висока избирателна активност, за да може този път да има по-легитимно участие на избирателите с поне 50%.

-    Защо ПП не успяха да откликнат на „Големите надежди“, не по Дикенс, и да трансформират протестната  енергия в реформи? Кое ги спъна?

-    Спънаха ги коалиционните им партньори и начина, по който се конструираха като коалиция. Явно бяха подведени  от прекалено добри намерения и емоция, че всички са загрижени за развитието на държавата. А в политиката винаги нещата са различни. На първо място излизат партийните, и след това личностните интереси. За това беше много сложна коалицията. Те допуснаха  чисто прагматични грешки. Не приеха план за действие  за първите три месеца, за следващите и т.н., както и ръководни органи, които са отговорни за дейностите. Чак сега, когато вече се провалиха, започнаха за говорят за подобна програма за следващите 6 месеца, но всичко е много закъсняло.

-    Много анализатори считат, че нови избори ще повторят стария пъзел . Според други, консервативна  коалиция между "Български възход" на Стефан Янев, ВМРО и Изправи се.БГ на Мая Манолова ще измести Възраждане от второто място, което им сочат сациолозите. Дайте Вашата прогноза, която често се оказва вярна, за това, как ще се подредят партиите в следващите избори?

-    Такава коалиция няма да има. Български възход ще излязат самостоятелно на  тепиха. Все още не е позната на голяма част от избирателите, затова излизат толкова ниски резултати  от проучванията през последната седмица. При всички случаи, авторитетът на Стефан Янев е на втора позиция, след президента. Тепърва трябва да положат усилия да представят, че  Янев е човекът, създал Български възход. Ще имат добри резултати и ще имат отношение  към следващото управление на страната.

-    Как ще играе този път ДПС? Освен на своите избиратели, на кого друг ще заложи?

-    ДПС на миналите избори есента,  ако не беше получило близо 90 000 гласа, организирани от Ердоган, плюс около 70-80 000 от контролиран, купен вот от  циганите в Северозападна България и други части на страната, във вътрешен план имаха около 170 000. Това вече е катастрофа за тях и през целия мандат атакуваха Бойко Рашков, че е репресирал избирателите им. Сега трябва отблизо  да наблюдаваме поведението на Анкара и Ердоган дали отново ще осигури този потенциал. И дали обръчите ще имат възможност да  осигурят този ромски контролиран вот. Ако не го осигурят и нямат подкрепата от Анкара, ще имат резултати някъде около 170-180 000 гласа пак. Както те, така и ГЕРБ, са наречени партии на статуквото и са обречени да бъдат в много тежка изолация. Не споделям мнението на ПП, че ако партиите се разграничат от техните лидери- Борисов, Доган, Пеевски, ще може да се работи с тях. Това са нереалистични неща. По-скоро избирателите трябва да решат да продължават ли да гласуват за тези партии, които представляват задкулисието и корупцията в България. Виждате докладите на Европейския парламент. Могат да бъдат блокирани евросредства  заради корупцията , бездействащата прокуратура и неангажираните политически сили за законодателство срещу корупцията.

-    Как ще преодолеем апатията и негласуването, породени от всеобщото отвращение на хората от елита и неговия морал? Основното нещо, за масовостта на вота и реалната представителност на парламентарната демокрация?

-    Често говоря, че през тези последни  32 г., политическите формации направиха така ,че хората да не вярват, че с техния избор нещо ще се реши  в правилна посока. И до такава степен, че политическите лидери злорадстваха, че в ниска избирателна  активност могат да реализират купения и контролиран вот, без оглед на обществените настроения. Но от две години има променена ситуация на протестната вълна за промяна. Затова и партиите на статуквото са изпаднали в изолация. Друг е въпросът, доколко партиите на промяната разбират очакванията на хората. Ключова роля в следващите избори ще изиграе тази млада енергия, която спонтанно излизаше  20 г. на площадите. Те ще влияят на  по-възрастните си роднини-бащи, майки, баби и дядовци ,за да бъдат включени и те в този процес. Тази енергия срина  изборните резултати дори на стогодишвана партия БСП. От милиони гласоподаватели, паднаха на 400 000 гласа.

-    
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.