През 2019 г. в България предстоят два вида избори и е важно те да бъдат прозрачни и честни, да има широко представителство на българските граждани във вота. Доверието в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на институциите, от това зависи и легитимността на самата политическа система.

Днес в президентската институция по моя инициатива се проведе дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“ с участието на представители на законодателната и изпълнителната власт, експерти от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

Прозрачността при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии, при оформянето на протоколите в СИК и при тяхното предаване и отчитане е от изключително значение.

Въвеждането на видеонаблюдение след края на гласуването ще даде възможност на избирателите да наблюдават дистанционно този процес в СИК със звук и картина. Законодателят следва така да реши този въпрос, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълна прозрачност от отварянето на изборните урни до броенето и оформянето на протокола. Подобна мярка ще има сериозен дисциплиниращ ефект върху самите членове на секционните избирателни комисии.

Поставих въпроса за премахването на т.нар. втори протокол, с който разполагат секционните избирателни комисии, при положение че Изборният кодекс предвижда отделна чернова, и получих подкрепата на участниците в дискусията.

Недопустимо е решението да се ограничи машинното гласуване и да не се разпише срок за неговото въвеждане. Машинното гласуване не е панацея, но е механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията с вота и с протоколите. 6% недействителни бюлетини е твърде висок процент за България и може да води до изкривяване на изборния процес и дори до подмяна на вота.

Необходими са ясни срокове и правила за въвеждането на електронното дистанционно гласуване.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.