"Когато един човек се постави под фокуса на вниманието на властите, на медиите и т.н., е логично да проверим как стоят документално нещата при него. Напълно логичен ход е да проверим той дали е част от хора, които използват някакви преференции при пътуването си извън граница. Така достигнахме, че той (бел. ред. Васил Божков) като част от организация, която влиза във физическата култура, която доколкото знам аз поне не е лицензирана, е получил такъв паспорт, както и неговият съдружник (бел. ред. Георги Попов, съдружник на Васил Божков)'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Стоянов, разследващ журналист от сайта ''Биволъ''. Казаното от Стоянов е по повод новината, че Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са пътували до Дубай със служебни паспорти.

''Много любопитен факт е, че ако погледнете в Търговския регистър ще видите, че в Управителния съвет на тази организация е и Димитър Джамов. Аз съм любопитен дали и Димитър Джамов има служебен паспорт, понеже по логиката на Министерството на външните работи и на Министерството на спорта, той отговаря на всички критерии да получи един служебен паспорт и да пътува спокойно в държави, в които имаме визови отношения'', продължи Димитър Стоянов по темата.

''Забавното е, че ние сме пуснали запитването си по Закона за достъп до обществена информация на 12-и или 13-и февруари, паспортът е анулиран на 17-и феруари, което означава, че дори и в Министерството на външните работи не е имало податки, не е имало процедура по отнемането на този паспорт на това разследване лице, защото в случая Васил Божков е преследван от закона, обект на прокурорско разследване, с повдигнати обвинения лице. Не виждам особено желание да ни благодарят. Беше направено всичко възможно този случай да бъде заметен'', сподели той.

От това, което чух аз, тези служебни паспорти, в общи линии, са едно ''няма нищо''. Това не е така, защото те не се дават на редови граждани'', така Димитър Стоянов коментира изказване на зам.-министърът на външните работи - Георг Георгиев.

''Ние имаме данни, че г-н Божков е пътувал три пъти до Русия, до Руската федерация, без да е получавал виза, именно благодарение на своя служебен паспорт. Доколкото знаем ние, той е влязъл и с този паспорт в Дубай. Един от двамата, един от двамата подсъдими, издирваните лица, е влязъл със служебния си паспорт в Дубай. Те не са излезли с тези паспорти на българското ГКПП, само че те са пътували и са влезли в чужбина с тези паспорти. Поне такава е нашата информация за един от двамата издирвани господа'', каза още Стоянов.

Димитър Стоянов изрази мнение, че цялото разследване срещу Васил Божков и свързаните с него лица е една голяма пунта мара.

Разследващият журналист заяви, че притежавайки този служебен паспорт, Васил Божков се е ползвал с привилегии, сред които са използване на посолствата на България в чужбина за места, където да отсяда, той е можел да преминава през пунктовете за дипломати, когато преминава граничен контрол. Ползвал е всички привилегии, които ползват служителите в посолствата.

Димитър Стоянов коментира и разследването на ''Биволъ'' по ''Барселонската афера''. Според него основният въпрос е не дали премиерът Бойко Борисов има къща в Барселона, а дали той е бащата на детето на моделката Борислава Йовчева, както и как министър-председателят може да обясни финансовите потоци, които текат към компаниите, през които се менажират къщата и магазина в Барселона.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.