Над 1 700 проекта за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за "Технологична модернизация" са подадени 24 часа преди изтичането на срока, съобщава Министерство на иновациите и растежа (МИР)

Утре е последният ден от кандидатстването по първата отворена процедура "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Тя е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. До момента са подадени над 1 700 проекта за над 440 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като проектите пристигат в системата средно на 3 минути. Крайният срок за кандидатстване е утре – 21.09.2022 г., 16:30 ч. Спрямо големината и нуждите фирмите могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техника, машини и софтуер.

Процедурата е насочена към четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални дейности и научни изследвания). Подаването на документите е изцяло онлайн през системата ИСУН.

От нея могат да се възползват предимно производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност.

Само по линия на Министерството на иновациите и растежа, до края на годината, за микро-, малките и средните компании има 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по ПВУ.

До края на годината се отварят и още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз от следващата година МИР ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември.

На снимката от ляво надясно: Илияна Илиева - главен директор на ГД ЕФК, Александър Пулев - министър на иновациите и растежа, Надя Христова, зам-министър на иновациите и растежа

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.