Таня Митева и Степан Дадурян са кандидати за общински съветници на Бургас.
Тя е на 37 години и е студент по специалността „Право” в Бургаски свободен университет. Работи в сферата на телекомуникациите. Занимава се активно със защита на правата на гражданите в областта на гражданско-правните отношения. Таня Митева е кандидат за общински съветник от листата на Движение "България на гражданите”.
Той е едно от знаковите имена на бургаската журналистика през последните 10 години, трето поколение бургазлия, наследник на арменски бежанци. Тези, които го познават, знаят, че е мъж на честта и човек, който държи на думата си. Степан Дадурян влиза в листата на местната коалиция „Ние, гражданите“.

Защо се впускат в политиката, какво ги е мотивирало, за какво мечтаят и как искат да изглежда Бургас след 4 години, преди местните избори - Таня Митева и Степан Дадурян отговарят в блиц интервю пред Liberta.bg.

Какво те провокира и амбицира да участваш в изборите за общински съветници в Бургас?

Таня Митева: Първо ще Ви разкажа една абсурдна ситуация. Аз винаги съм живяла в к-с „Меден рудник“. Моето детство премина на една детска площадка, точно зад блока, в който живея. От 35 години тази площадка си стои в същото състояние, каквото беше тогава. Без коментар оставям факта, че няма нито една люлка, нито една пързалка, нищо, което да напомня, че това място е детски кът.
Не може да се отрече на сегашния кмет, че направи много неща за града ни, но да погледнем реално – нямаше и как да не направи, тъй като влизането ни в ЕС осигури много средства по различни програми за развитие. Но след 12 години, това достатъчно ли е и как бяха разходвани тези средства?
Реших да участвам в местните избори, защото вярвам, че политиката има нужда от млади хора, идващи с нови идеи и със своя по-различен поглед. Хора, които не са политически обременени. Хора, които не участват в никакви политически закачки. Хора, с ясна визия и цели. Хора, професионалисти в своята област.
 Аз съм човек, който работи на две места, същевременно следвам „Право“, последна година студент съм. Това е от значение, тъй като едно от важните неща, които показват какъв човек си всъщност и дали би се справил с тази изключителна отговорност е, дали отдаваш цялата си енергия и талант на това, което вършиш. Считам, че общинският съвет на Бургас има нужда точно от такива хора.

Степан Дадурян: Бях поканен да участвам в изборите за общински съветници, защото винаги през годините съм изразявал активна гражданска позиция по много въпроси и каузи. Като част от медийното съсловие съм се стремял да показвам проблемите на хората, злоупотребите на самозабравили се феодали, беззаконията в циганските махали и т.н. Ако бъда избран да бъда част от местния парламент, ще продължавам да следвам тази линия на действие и поведение.

Забелязва се, че повечето кандидати за власт в настоящата предизборна кампания говорят за промяна, вероятно недоволни от проблемите, с които се сблъскват в града и общината. Какво и как смяташ да промениш?

Таня Митева: По-голяма част от тези кандидати вече са били в управлението на града ни, за някои от тях „общински съветник“ се е превърнало в професия, която практикуват от 12 години. Не разбирам как някои от тях имат смелостта да се изправят пред бургазлии и да искат тяхното доверие за пореден  мандат, когато са участвали в приемането на всички неизгодни за гражданите решения. Тоест, те по този начин казват на бургазлии, че не са оправдали тяхното доверие, тъй като тези проблеми в града ни са следствие на техните действия.
Моите усилия са насочени изцяло към к-с „Меден рудник“, тъй като аз живея в този квартал и съм до болка запозната с проблемите там. Те са незначителни за администрацията, но огромни за жителите. Моите цели са изброени в 5 точки. Няма да се спирам на всяка една поотделно, но ще обърна внимание на две от тях, които са изключително важни и умът ми не побира - как за 12 години тези неща не се направиха?
Една от основните посоки, в които ще работя, е подобряване на инфраструктурата на малките улички, водещи до домовете на хората. Основните пътни артерии са изградени, но на някои места, за да стигнеш до главен път, налага ти се да вървиш по пясъчно-чакълесто подобие на път. Особено тежко е положението около новостроящите се жилищни кооперации. Считам, че това е недопустимо, след като Община Бургас разполага с толкова голям бюджет, а и се усвояват средства по различни европроекти.
Другата важна идея, която ще осъществя, е разработването и изпълнението на проект „Парк Вая“, който ще включва зони за отдих, детски площадки, кътове за развлечение, атракциони, обособени зони за детски партита и всякакви други удобства за живущите в комплекс „Меден рудник“.
В момента жителите на Зона „Д“ дори няма къде да разхождат децата си. Скоро видях, че там е налице поредният строителен обект. Но, съгласете, че този град, този комплекс, има нужда от въздух. Имат нужда от зеленина и паркове с дървета.

Степан Дадурян: Бургас се промени много през последните години, но има и много проблеми, които трябва да бъдат решени.
Ще изброя някои от моите лични приоритети:
1. Задължително полицейско присъствие в ромските махали
Ще ви дам пример с бургаския квартал „Победа“. Там хората, които живеят в жилищните блокове, са под постоянен стрес и изпитват перманентен страх. Вечерно време мъжете чакат по спирките, за да посрещнат съпругите си, защото след 20.00 ч. е пълен мрак.
Тук е мястото да споделя, че миналата седмица постигнах малка победа. В продължение на няколко дни настоявах отговорните органи да влязат в ролята си и районът да бъде осветен през тъмната част на денонощието. Една вечер ми се обади по телефона жител на квартал „Победа“ и с развълнуван глас ми съобщи, че уличното осветление вече е в изправност.
Освен за полицейското присъствие, ще настоявам за видео-наблюдение в този проблемен квартал, което да е достъпно онлайн в реално време.
Ще настоявам незаконните постройки там да бъдат съборени.
2. Няма да позволя разграбването на спортна база „Черноморец”
3. Реална битка срещу шумовия самолетен терор в комплексите „Славейков” и „Изгрев”
4. Данъчни облекчения за сериозни инвеститори
5. Изцяло нова визия за пенсионерските клубове. Повече занимания за хората в „трета възраст”
6. 500 лева за новородено при справедливи правила
 
Това е реална сума, който предлага повече е лъжец и популист.
7. Премахване на „Синя зона” около болничните заведения
8. Ще настоявам за създаване на фонд „Подпомагане“
Лично аз гарантирам, че част от моето възнаграждение ще го заделям за спортни таланти, църкви и друг вид каузи.

Очертава се бъдещият местен парламент на Бургас да бъде достатъчно колоритен и разнороден. И въпреки това, без подкрепата на съветниците от ГЕРБ трудно би могло да се прокара и приеме дадено решение. Готов/а ли си на компромиси?

Таня Митева: Категорично и отговорно заявявам, че компромиси няма да правя! След като хората са ме избрали за техен представител в местната власт, означава, че те очакват от мен да изпълня всичкоо заложено в моята програма и вярват, че ще го направя. Те са ме избрали, защото виждат в мен човека, който ще изразява тяхната воля. И ако това не се случва, защото мнозинството не иска да  подкрепи даденото предложение,  гражданите ще си дадат сметка какви хора вземат решения вместо тях. Ще имат правото да ги „накажат“.
Аз съм човек с много силно изразена позиция и чувство за справедливост и отговорност и ще „бия камбаната“, докато не се решат проблемите на бургазлии.

Степан Дадурян: Винаги съм готов на компромиси в името на доброто за Бургас. Лицата в нашата листа за общински съветници не са подчинени на партийни централи.
Няма да си вдигам ръката и да гласувам по предложения, които не са обосновани и мотивирани. За да се приеме някое предложение, то трябва да бъде достатъчно аргументирано и обсъждано. Надявам се работата в новия общински съвет да минава гладко и да е изцяло в интерес на гражданите.

Как би искал/а да изглежда Бургас след 4 години?

Таня Митева: Бургас е един прекрасен град. Благодарение на природните си  дадености може да се превърне в притегателен център за инвестиции и за туризъм, с което ще бъде повишен жизненият стандарт на хората. Искам Бургас да се превърне в мястото, което предлага нови и модерни възможности  за младите хора както в образованието, така и в кариерното им развие и израстване.
Обезлюдяването на нашия град е сериозен проблем и трябва да се предприемат сериозни мерки в тази посока. Страшно е да наблюдаваш как младите хора напускат домовете и семействата си, в търсене на по-добро място за реализация и достойно заплащане на труда.
Сигурна съм, обаче, че именно младите хора ще подпомогнат за това - Бургас да има едно по-добро бъдеще. Но за да се случи това, трябва да има една приемственост между поколенията и взаимен обмен на опит и информация, защото новаторският поглед и подход на младите се нуждаят и от опита на по-възрастните. Не да се търси противопоставяне, а диалог между всички при решаването на проблемите в община Бургас.

Степан Дадурян: Мечтата ми е Бургас да бъде сравняван с известните европейски градове. Имаме реален шанс да станем спортна столица на България. Предлагаме условия за реализирането на спортни лагери през цялата календарна година за различни видове спорт, без зимни, естествено.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.