Според бившия служебен премиер, министър на ПП и секретар на държавния глава - Стефан Янев, в публичното пространство се правят умишлено внушения, че партията му "Български възход" е президентска, за да се руши имиджа на Румен Радев. Изреченото от кандидата за политик в изборите за парламент на 2 октомври звучи така, все едно "Български възход" е нещо срамно и аморално, което влияе негативно на имижда на държавния глава Радев, ако бъде свързвано с него.
За непосветените, отношенията между Стефан Янев и Румен Радев се изострят от момента, в който Янев е отстранен от кабинета на "Продължаваме промяната", след което е получил покана от Президенството да се върне в редиците на държавния глава като секретар, какъвто беше. Янев е отказал и е заявил, че тръгва по друг път, което е било прието като вид предателство. От тогава досега взаимоотношенията им са изострени и комуникацията между тях е преустановена. При тези факти и обстоятелства е повече от ясно, че Радев не стои зад проекта на Янев и не го подкрепя.

"Внушенията, че "Български възход" е проект на президента, е опит да се руши имиджът на държавния глава. Ако някой иска да свърже президента с дадена партия, дали с "Български възход" или друга, означава, че или търси конфликт с президента, или прави мечешка услуга за това, защото подобен тип развитие на взаимоотношения и даване на етикети, че това е негова партия, не е продуктивно за никого."

Това заяви пред радио "Фокус" председателят на "Български възход" Стефан Янев. Той посочи, че правомощията на президента са дефинирани от Конституцията и че той е деполитизиран в своята дейност, т.е. не би трябвало да има партийна принадлежност. Янев изтъкна, че сред правомощията на Румен Радев е да дава оценки, напътствия или идеи, като така се разграничи себе си и партията си от държавния глава Румен Радев.

За непосветените, отношенията между Стефан Янев и Румен Радев се изострят от момента, в който Янев е отстранен от кабнета на "Продължаваме промяната", след което е получил покана от Президенството да се върне в редиците на държавния глава като секретар, какъвто беше. Янев е отказал и е заявил, че тръгва по друг път и ще прави партията. Оттогава досега контактите между двамата 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.