Борисов е изгубил връзка с реалността, а думите му не будят никакво доверие. Предложенията му за нова конституция и ВНС не водят до никакъв "рестарт", казва Клаус Шрамайер пред DW и посочва от какви промени се нуждае България.

Д-р Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българския Основен закон.

Г-н Шрамайер, нуждае ли се България от нова конституция?

Клаус Шрамайер: Не, достатъчни са просто няколко промени.

Да, Вие отдавна настоявате за промени. Кои точно са слабостите на сегашния Основен закон?

Клаус Шрамайер: Спешно се налага да бъде деполитизирано управлението на съдебната система. Трябва да се промени досегашният начин за съставяне на ВСС. ВСС дори може да бъде отменен, а функциите му да поеме Министерството на правосъдието. Сериозно трябва да се ограничат правомощията на Главния прокурор, а прокурорите и следователите не бива повече да се числят към магистратите. Те трябва да бъдат лишени от тези привилегии. Важно е още да се деполитизира Инспекторатът към ВСС. От Конституцията трябва да отпадне Великото народно събрание (ВНС). Важно е въвеждането на личната конституционна жалба - единственото смислено предложение на Борисов. Нужни са и още промени: да се деполитизира изборът на конституционните съдии. Да се отмени тяхното задължително тълкуване на Конституцията по член 149, ал. 1 и ясно да се укаже какви са последствията от решенията на Конституционния съд. Трябва да се преосмисли забраната на партиите на етнически признак, както и безусловната закрила на собствеността по член 17.

А как да се реорганизира съдебната система?

Клаус Шрамайер: Трябва просто Главният прокурор да бъде подчинен на Министерството на правосъдието и да бъде лишен от статута на независим магистрат.

Какво цели Борисов, според Вас?

Клаус Шрамайер: Печели време. Вече е затънал до гуша, пък и се намира под двоен натиск: както от уличните протести, така и от своите "поръчители". Вероятно вече не е господар на собствените си решения. За това говори фактът, че се отказа от плановете си да подава оставка, за която първоначално намекваше. Освен това той не си дава сметка за сериозността на положението. Българите не се интересуват от правно-техническите детайли в Конституцията, те искат радикална политическа промяна: ликвидирането на олигархичната система. Искат ново начало, подобно на онова от 10 ноември 1989 година. Борисов е изгубил връзка с реалността и поради това думите му не будят никакво доверие. Повечето от предложенията му не водят към никакъв "рестарт на държавата", а са си най-обикновена козметика. Тук имам предвид както съкращаването на броя на депутатите, така и разпускането на ВСС, съкращаването на мандатите на председателите на съдилищата и Главния прокур, както и изслушването на Главния прокурор от парламента, без обаче да бъдат ограничени правомощията му. През 2015 година Борисов имаше шанса да проведе същинска съдебна реформа, но не разреши на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов да я осъществи. Борисов и ДПС спряха реформата, а Христо Иванов си подаде оставката.

Ще успее ли Борисов да прокара предложенията си през НС?

Клаус Шрамайер: Не ми се вярва, защото там му трябва мнозинство от 2/3, тоест - 161 гласа. В момента ГЕРБ има 95 депутати, Обединените патриоти разполагат с 21, но тяхната подкрепа още не е сигурна. А те на всичкото отгоре добавят и собствени нелепи предложения като образователния ценз, например. Не е ясно на каква позиция ще застанат ДПС и неговите 25 депутата. Същевременно Корнелия Нинова и БСП вече се обявиха против предложенията на Борисов. Не се знае обаче колко депутати ще последват Нинова. Идеите на Борисов стават още по-съмнителни поради факта, че повечето му предложения могат да се приемат и от Обикновеното народно събрание (ОНС). Но Борисов може да извлече полза от ВНС. Първо, мандатът на ВНС е безсрочен и никой не може да го разпусне. Второ, правителството на Борисов не трябва да си подава оставката. А дори ако я подаде, пак ще продължи служебно да изпълнява задълженията си. ВНС пък може да влезе в ролята на ОНС и да избере ново правителство. През мандата на Великото народно събрание правомощията на президента могат да бъдат ограничени. А нека не забравяме, че в условията на член 99 от Конституцията президентът може да назначава служебни правителства и да насрочва нови избори. Освен това и Конституционният съд не може да контролира ВНС. Със сегашното си мнозинство в парламента Борисов всъщност може да формулира бъдещите промени в Конституцията. И неговият министър на правосъдието вече се възползва от това право, внасяйки в парламента проекта си за конституция.

И накрая: Борисов предлага и промени в избирателното законодателство. Той иска половината от депутатите да се избират на мажоритарен принцип. Това ще бъде от полза за големите партии като ГЕРБ и ще навреди на по-малките пратии, най-вече на опозицията. Така Борисов ограничава рисковете, с които е свързано едно ВНС.

В обобщение: това е един хитроумен план. Не разбирам обаче защо Борисов толкова подценява противниците си, надявайки се те да се съгласят.

Бихте ли рискували с прогноза: Как ще изглеждат следващите шест месеца в България?

Клаус Шрамайер: С прогнози няма да рискувам. Всичко зависи от това още колко дълго ще продължат уличните демонстрации. И дали, когато приключат с успех, ще се утвърди някакво лидерство с реалистична програма. Защото същинската работа започва едва след смяната на властта: трябва да се разчистят развалините от 30-годишната бъркотия, а впоследствие да се проведе и истинско преосмисляне на 40-годишното комунистическо господство. Ако успее да го извърши, България може да се превърне в пътеводна звезда за целите Балкани, а дори и отвъд границите им.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.