Поетите се срещат с читателите на "Пловдив чете"  на 13-и и 14-и юни
Кралицата на българската поезия Маргарита Петкова, обичаният поет Добромир Банев и харизматичният дебютант Костадин Филипов (познат от тв екрана, но изкушен отдавна от мерената реч) ще представят новите си книги, издадени от „Персей“: „Тъй рече Виктор“, „Любов до синьо“ и „На дъх от лятото“.

„Тъй рече Виктор“ показва каква трябва да бъде социалната поезия днес – с широк обществен отзвук, поставяща остро проблемите, които вълнуват всеки човек. Стиховете озвучават битието на всеки един от нас, бил той млад или възрастен, защото всеки човек се сблъсква ежедневно и с природни катаклизми, и с конфликти между хората, никой не е застрахован нито от зло, нито от добро, нито от завист, нито от възторг, нито от любов, нито от смърт.

Снимка на Издателска къща Персей.

Маргарита Петкова е редактор на дебютната стихосбирка "На дъх от лятото" на телевизионния журналист Костадин Филипов. Тя ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени. Стиховете в нея ни променят, пренасят ни от делничното и градското към пространството на празника с мелодия от струните на най-фините човешки емоции.

Маргарита Петкова и Костадин Филпов може ще представят книгите си в четвъртък, 13 юни 2019 г., от 18:30 ч. Bee Bop Café.

На следващия ден – петък, 14 юни 2019 г., от 18:00 часа в Културен център „Тракарт“ пък ви предстои среща с един от най-обичаните поети – Добромир Банев. Той ще представи най-новата си поетична книга, която, за радост на читателите, претърпя втори тираж.

Снимка на Издателска къща Персей.

Когато се разминаваме с хората в живота си, ние разпознаваме собствените си лица. Понякога, колкото по-бързо вървим един към друг, толкова повече се отдалечаваме. Любовта е синя като небето, непредвидима като море, неудържима като болка, неустоима като цвета на очите, които я обещават. И ние всички до един се надяваме да станем нейни избраници.

Любовта е в бистрото отсреща, в клоните на есенните дървета, в неподправената прелест на снега, в разцъфтелите поляни и лятното слънце, което знае да обича безусловно. Докато сезоните се сменят, ние съществуваме в безвремието на града, където една малка стая пази тайните на нашите целувки. Далеч от суетата, ние се обичаме до припадък, а най-малкото съмнение в чувствата на другия ни завръщат с още по-голяма сила към същата тази любов, защото да си отдаден някому, е изпитание, което си струва да бъде преживяно.

За това става дума в „Любов до синьо“. Книга, изпълнена с надежда и увереност, че най-доброто винаги предстои. Добромир Банев не дава рецепти за това как да обичаме. Той само ни припомня кои сме, за да продължим уверено напред, уповавайки се на любовта във всичките ѝ измерения и форми. До сетен дъх.

Мануела Георгиева

ARTday.bg

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.