По-малко от 10 месеца преди да падне от власт, кабинетът на Тройната коалиция закупи компютър, който тогава е без аналог в Източна Европа. Българският суперкомпютър от 2008 г. е произведен от лидера в този специфичен бизнес IBM и е от серията Blue Gene. Машината носи името Дълбока мисъл и тогава е сред стоте най-бързи в света. Тогава придобивката  бе тържествено открита от министър-председателя Сергей Станишев. Според "Капитал" цената на компютъра е била 5.4 млн. лв.

Сега кабинетът Борисов 3 се кани да плати 18 млн. евро или 35,2 млн. лв. за нов суперкомпютър. От тях 12 млн. евро (23,5 млн. лв.) ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите ще са от ЕС. Освен сумата за оборудването, България ще трябва да осигури и сграда за центъра.

Възникват въпроси: Каква е съдбата на машината от 2008 г.? Има ли реална необходимост от закупуването на нова, при това на пъти по- висока цена?

Новината за новата сделка съобщиха за втори път през последните 3 седмици еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел и премиерът Бойко Борисов след среща по проекта. Габриел обясни:

"Суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволяват много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата".

Преди десетина дни стана ясно, че един от осемте суперкомпютъра, които ЕС иска да изгради, ще бъде базиран в София. Тук ще бъде създаден център за свръхбързи изчисления, които би трябвало да се ползват от учени и от бизнеса, както и да разработва приложения в много области - от създаване на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата. 
 

„Когато става въпрос за научни изследвания, производителите на подобни машини правят отстъпка между 40% и 60% от крайната цена”, коментира през 2008г. акад. Кирил Боянов, който тогава е директор на Института по паралелна обработка на информацията към БАН. Сега ръководителят на Генерална дирекция Свързаност към ЕК Роберто Виола добави, че инвестицията в изчислителния център е най-голямата на ЕС в България по отношение на научната инфраструктура. Превид факта, че новата машина ще служи за същите изследователски цели не е ясно защо не е предвидена аналогична отстъпка. Вместо това премиерът получи „благодаря” от ЕК, което е напълно заслужено предвид факта, че българският данъкоплатец ще пати 2/3 от цената. Виола и Габриел благодариха на Борисов за инвестицията на страната ни в мрежата от европейски суперкомпютри. 
Засега никъде не се споменава за съдбата на Дълбоката мисъл, даже къде е "стокирана", както обича да се изразява Мария (Неделчева) Габриел.  Не е ясно дали новата инвестиция е крайно необходима предвид наличието на техника, която има общо 8192 микропроцесора със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда. Възможна ли е модификацията на наличната апаратура и могат ли да бъдат спестени тези пари от бюджета? С въпросните 23,5 млн. лв. например  биха могли да се покрият много от задълженията на дърважните болници. 
   Няма наличен отчет какво точно беше постигнато с предходния суперкомпютър, което е препоръчително да се направи преди покупката на покупката на нов.

 

Етикети

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.