Нагли далавери в манастира на властта, покровителстван от Борисов и Порожанов

Църногорският Манастир „Св. Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян“, известен и като Гигинския манастир в Пернишко, е един от първите манастири и може би най-активният в страната при усвояване на евросредства по ПРСР. Не само за крупно строителство, но и за разработване на собственото си земеделско и животновъдно стопанство. Това звучи добре, ако в медийното пространство не излезе информация, подплатена с факти и документи ,че това е първият манастир, обграден и пленен от обръч клонирани фирми, натрапващи се с  „монастирско“ в наименованията им.

След актуална справка (от тази година) в Имотния регистър става ясно, че още от декември 2016 година новият игумен, архимандрит Никанор, е отдал под аренда над двадесет манастирски поземлени имоти на фирма „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД. Фирмата е с капитал 2 лева и е собственост на 19 годишния Петър Петров Рангелов.

Семинаристи от Софийска духовна семинария разказват, че  Петър Петров Рангелов е изключен от редовно обучение за употреба на непозволени вещества.

Както вестник "Струма" писа на 05.08.2018 година, Петър Петров Рангелов се появява в манастира преди около две години. Води го сегашният игумен на манастира Никанор. Монасите така и не успяват да разберат от къде точно е момчето, но им прави впечатление, че менторът му Никанор веднага му дава благословение - през почивните дни да носи черен подрасник, да продава свещи на хората в църквата и да им чете молитви като свещенник. 

На същата фирма, пак през декември 2016 г., Църногорския манастир е учредил безвъзмедно и срочно право на строеж за построяване на два обора и един овчарник с обща площ от 1427 кв.м., два сеновала с обща площ 412 кв.м. и сграда с площ 27 кв.м.

Манастирът, който отглежда около стотина биволи, получава субсидии за отглежданите биволи, за собствените си земи и е бенефициент с проекти по ПРСР от ДФЗ.

Учудване буди фактът, че вместо да получава субсиии за земите си и да си подпомага, манастирът доброволно и неясно с чие разрешение дава земите си на частна еднолична фирма с капитал от 2 лв., като така се лишава от съответните субсидии.

Управителят и едноличен собственик на „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД  Петър Петров Рангелов подготвя в имот на манастира строеж на мандра и тръбен кладенец с дълбочина 40 метра за биволите.

Известно е, че Гигинския манастир печели първия проект по програма „Сапард“ на ЕС през 2006 година - за изграждане на ферма за биволи. Тогава се правят няколко каптажа за захранване с вода на манастира и се прекарва водопроводна мрежа до новоизградените обори. Вода има предостатъчно дори има в излишък. Има и за новия рибарник в манастира.

За какво е необходим нов тръбен кладенец?

На кой манастирски имот ще се строи?

Какво се случва със спечеления изпълнен проект по програма „Сапард“ преди десетина години и то при значително намаляване на стадото от биволи, отглеждани в манастира преди 2-3 години?

Адресната регистрация на „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД е същата, като на Гигинския манастир, пък и името и е "монастирско".

Кой манипулира и заблуждава държавна институция???

За учредяване на правото на строеж за построяване на оборите, овчарника, сеновалите и сградата, съгласно устава на БПЦ, на манастира му е било необходимо конкретно разрешение и съгласуване от Светия Синод на БПЦ-БП. Такова разрешение липсва! А е от изключителна важност, особено когато се смесва манастирската собственост с частната. За да не остане само частната.   

Също така, манастирът, освен че е арендодател по правото на строеж, е и длъжник по непогасен банков кредит към КТБ - главница от 395 000 лв. и натрупани лихви по него. Кредитът (от 2014 година, дни преди фалита на КТБ) е бил за възстановяване на старото крило на манастира по проект, субсидиран от ДФЗ по ПРСР 2007-2013 г. Проектът е изпълнен, ДФЗ е изплатил на манастира субсидията по сметка на манастира.

Така задължението към КТБ остава!

Остава и съответната отговорност на длъжника с имуществото му към кредитора!

Не е ясно в кой момент манастирските имоти ще станат имоти на банката и на синдиците за покриване на съответния кредит.

Още по-интересно е - как въпросната фирма „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД, арендатор на манастирските земи и суперфициар на правото на стореж, инвестира огромни финансови средства за изграждане на земеделска база и инфраструктура именно в имоти, които всеки момент могат да бъдат прибрани от кредитор. След станалата пак публично известна информация, че „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД изпълнява инвестиционните си намерения и работи по проекти с ДФЗ, най-интересно е - как ДФЗ одобрява работа с такъв бенефициент с капитал 2 лв., арендатор и суперфициар на земи, които могат всеки момент да бъдат прибрани по просрочени задължения.

Нали се правят стриктни проверки и се опазват европейските пари??

Игумен на Църногоския манастир е известният архимандрит Никанор /Христо Христов Мишков/. Заради въвличане на манастира в такива скандални действия, но и за други  натрупани нарушения на Устава на Българската църква,  миряни са подели подписка за отстраняването на въпросния архимандрит от манастира и от църквата. Подписката се разпространява на няколко места и ще бъде изпратена на Патриарха и Светия Синод за помощ.

За спиране превръщането на БПЦ в частна собственост на банки, финансисти и  бизнесмени, разследването на този и подобни случаи ще продължи. Редакцията ни разполага с всички посочени в разследването документи и справки.

Прилагаме копие на подписката:

1_1.jpgВЪН ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА

                 

12. И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците, 13. и казваше им: писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече", а вие го направихте разбойнишки вертеп.

/ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ 7:12 – 13;/

15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:

/ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ 21:15/

21. Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец Небесен. /ОТ МАТЕЯ СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ 21:21/

                П О Д П И С К А

на православни християни за опазване чистотата на Светата  православна вяра, Светите православни канони и Българска Православна Църква

 

ВЪЗЛюБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Дойде време да защитим Светото православие, Светите правиславни канони и Българската Православна Църква от лъжедуховници, незачитащи Светите православни канони, нарушаващи Устава на  Българската Православна Църква, погазващи Закона за вероизповеданията и поругаващи с делата си Светата православна вяра!          

Дойде време да поискаме отстраняване от Българската Православна Църква и сваляне на расото на лъжедуховници, при които самочинието, самолюбието, сребролюбието, незачитането и неспазването на правилата на Светата църква са фрапиращи.

Лъжедуховници без богословско образование, които криещи се зад расото въвеждат          в заблуждение миряните, с цел лично си облагодетелстване. Лъжедуховници, които                                   с непристойното си поведение и нелепи изказвания позорят нашата Българска Православна Църква, замесват я в скандали и объркват мисълта и душите на павославните християни. Ето един първи пример от статията: „ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава. Не ИД ще ни унищожи, най-големият враг на православието е самото православие“ от 01.01.2017 на автора Албена Борисова.: . . . Албена Борисова: Много наблюдатели предупреждават, че европейската цивилизация е пред унищожение заради новото преселение на народите от Близкия Изток и атентатите в континента. Съгласен ли сте с една такава прогноза? От.Никанор: Най-големият враг на християнството и по-точно на православието е самото православие. . . . . Албена Борисова: Вие, свещениците, имате вина за това състояние. Младите хора не знаят как се влиза в църква, как трябва да се кръстят и какво въобще да правят в храма. . . . От.Никанор: Това е обща работа. Аз приемам критика. На такава държава, такава църква.  . . . Албена Борисова: Защо не ходите като апостоли сред народа да го просвещавате? Той няма как сам да влезе в църквата, след като не я познава?  От.Никанор: - Къде е този народ, който ще ни държи сметка?! . . . От тогава до сега същия „отец“, вече издигнат до Архимандрит, вместо да се поправи и смири, се самозабрави и разкри напълно.

Тази подписка е за отстраняването на архимандрит Никанор /Христо Христов Мишков/ от Българската Православна Църква, който поруга своя духовен старец и го изгони от манастира в който стареца живееше и пострига о.Никанор за монах. Дори заплашва стареца с убийство. От. Никанор  въведе в заблуждение българския народ, че е брокер от Уолстрийт, където е „въртял милиони”, но се оказа че в същото време е бил козар при отец Станой в село Долно Вършило. 

Настояваме за спешната намеса на Българския Патриарх Неофит и Светия Синод за отстраняване от Българската Православна Църква на архимандрит Никанор - лъжемонах и лъжеброкер. Както бе изгонен от Светия Български манастир Св. Георги Зограф в Атон - Света гора. Сега и веднага докато ни е станало още по-лошо и късно. За негово смирение, помощ и изцеление. Понякога и сваляне на расото има лечебна и възпитателна сила.

Прилагаме нарушенията /документи и медийни изяви над 30 броя/ на архимандрит Никанор, с които дискредитира Българската Православна Църква и Българската Православна Вяра.

Коментари

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.