Добромир Банев се завърна след тридневен престой във Виена, където представи най-новата си книга „Обичай ме бавно“. Събитието се осъществи по покана на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – място, на което едни от най-изявените ни артисти, музиканти, автори и художници представят своите творби пред българската общност в австрийската столица.

Пред сайта "Офнюз" Добромир Банев разказва с какви впечатления се връща в България:

Виена е уникален град. Подреден, чист, с невероятна инфраструктура и отлично уреден обществен транспорт. За съжаление, още щом се върнеш в София, разбираш в какъв абсурд живеем тук. В ж.к. „Борово“ например, където аз живея, почти няма нормални тротоари, кофите за смет преливат от боклук, покрай бордюрите се е наслоила толкова кал, примесена с всякакви наносни боклуци, че едва ли водата от проливния дъжд се оттича свободно в шахтите, самите те са задръстени с опаковки от шоколадови десерти и остатъци от картонени кашони.

Ако вървите по ул. „Солун“ в посока Витоша, особено в отсечката между улиците „Пирин“ и „Топли дол“, от дясната страна ще видите само нещо, наподобяващо тротоар – зейнали дупки, плочи, които се движат във всички посоки или такива, които вече стърчат почти вертикално заради нарасналата коренова система на дърветата. В центъра не е по-различно, достатъчно е човек да се разходи из по-малките улици, за да се убеди колко е мръсно и неприветливо.

Някои сравняват София с Виена, но за мен това е тъжната Виена на Балканите, ако мога да се изразя по-поетично. Въпреки нелицеприятната метафора, гледам на града ни като на пъзел, който може и трябва да бъде подреден. Вярвам, че единственият начин да направим София красиво място е да бъдем по-взискателни към самите себе си, да се превъзпитаме и да носим отговорност за своите действия и бездействия. Важен е контролът, важно е да бъдат санкционирани всички, които не спазват обществените хигиенни норми и не обгрижват общото имущество. Както се казва, оставаме оптимисти по отношение на култивирането на местния манталитет.

Следващото представяне на „Обичай ме бавно“ е в Берлин. Българската общност там ще има възможност да се наслади на интимната лирика на поета на 27 март от 19 часа. Домакини на събитието са ART Theater и Българския културен институт в Германия.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.