Като че ли Борисов не намира нещо нередно в това - държавата да се управлява от няколко "центъра", вече придобили известност сред народната гълчава като сараите "Берлин", "Банкя", Бояна", "Росенец"...

Разговарях с човек (Светослав Костов, генерален директор на БНР), изпаднал в паника. Според мен определено става дума за някаква зависимост, за поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“. Натискът беше много силен, казва пенсионираният, след отказа си да свали журналистката Силвия Великова от ефир, директор на "Хоризонт" Ивайло Савов в интервю за Офнюз".

Ивайло Савов бе изненадващо пенсиониран от БНР и така - освободен от поста директор на Програма "Хоризонт", след като върху него - по думите на зам.-главния редактор на Програмата в оставка Даниела Късовска - е бил оказан натиск да свали от ефир и да вземе ресора на журналистката, отразяваща случващото се в съдебната система и протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, Силвия Великова. Застаналият на неговото място Николай Кръстев приведе в изпълнение волята Великова да бъде отстранена и това предизвика бунтът на работещите в Радиото и протест на журналисти от множество медии пред оградата на бул. "Драган Цанков" 4. Силвия Великова бе върната в ефир след телефонно обаждане от премиера Бойко Борисов, а назначеният преди няколко месеца генерален директор Светослав Костов отрече пред СЕМ да е отнемал ресора ѝ. Програма "Хоризонт" остана без ръководство, след като Николай Кръстев подаде оставка.

Много силно интервю на Александра Маркарян с Ивайло Савов за "Офнюз", коментира журналистът Явор Дачков във Фейсбук. "Очертава се следната примитивна картина - Пеевски назначава някакъв галфон за шеф на радиото с условието галфонът да махне Силвия Великова от ефир, продължава той.. Според Дачков в СЕМ се подчиняват и избират мижитурката. "Тя така дърварски върши поръчката, че радиото дори спира да излъчва. Добре е, че колегите там излязоха с характер и защитиха името на професията. Но галфонът още не е махнат и нито президент, нито премиер са в състояние да го разкарат от там. Защото Пеевски го е сложил на това място. Цялата държава се съобразява с един безобразен човек. Това излиза извън всякакви рамки на поносимост, завърва коментара си Явор Дачков.

Шефът на БНР Светослав Костов все още изпълнява длъжността "генерален директор на националното радио", вместо да е с белезници и в ареста, примерно, и се прави на луд в обясненията си пред СЕМ- не знаел защо радиото спряло да работи. В същото време този господин получава по-голяма заплата от президента и от премиера на България. 
Без съмнение зад атаката в Българското национално радио прозира една корпулентна "берлинска" сянка, която е надвиснала над цялата държава и се е пропила във всички власти - от изпълнителната и съдебната, до законодателната и т.нар. "четвърта власт - медиите. Най-смущаващото в цялата позорна и унизителна ситуация, която не само се разиграва пред очите на всички, но пряко или косвено ги засяга, е отношението на премиера Бойко Борисов. Като че ли той не намира нещо нередно в това - държавата да се управлява от няколко "центъра", вече придобили известност сред народната гълчава като сараите "Берлин", "Банкя", Бояна", "Росенец"...
Възмущава се уж премиерът, докато си прави пиар обиколките из страната, обявява саботаж, ядосано звъни по телефона... Излиза, че... "Берлин" уволнява - "Банкя" назначава. Само че България и българаските граждани нито са тютюнева фабрика, нито телекомуникационна компания, нито завод за текстил в Турция и заслужават необходимото уважение. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.