В страната на политици-колекционери на снимки нищо добро не може да се очаква

Силният вятър от завчера отхапа половината муцуна на мола в Благоевград.Само един Господ е бдял над близката група ученици, за да ги запази от сигурна трагедия. Тази история, сама по себе си, ако беше се случила в една нормална страна, на часа щяха да отхвърчат като тапи десетина спеца - от проектанта, през строителя, през техническия контрол и окончателния експерт, дал разрешителното за експлоатация.Това, обаче, няма как да се случи тук, където много по-драматични случки се замазват, неглижират и се оттичат в пространството без възмездие за виновните.

След стотици сигнали и жалби, след десетки катастрофи, ранени и загинали, най-сетне научаваме, че гърбавата /да не се бърка с „гербавата“/ отсечка от Чирпан до Стара Загора ще се ремонтира. В какъв резерват живеем? Магистралите в някой европейски страни са строени през тридесетте години на миналия век и не се усеща по какво се движиш, а старозагорският участък кърти мивки и не на шега шофьорите казват, че ще искат обезщетения за отхвръкнали пломби. Само две години от експлоатация! А водачите се чудят защо гумите на превозните им средства пищят неистово и колите се тресат като при земетресение. Кой ще бъде подведен под отговорност за тази гавра с европейските средства на данъкоплатците?! Отново никой.

В държавата на престъпното безвремие зададените въпроси не помагат. В страната на политици-колекционери на снимки (виж тук), за които впрягат огромен бюджетен ресурс, нищо добро не може да се очаква. Страна с остатъчна държавност и биволско търпение на масите няма как нормалността да се случи .Напротив, тук ненормалното е норма, а нормата е прецедент.

Сред стотиците примери за разсипническото и крадливо строителства на управлението от последните 10 години, се сещам за простичък пример от природата.
Виждали сте стотици щъркелови гнезда по пътищата.Някой от тях са закрепени върху стълбове с по тридесетина сантиметра в диаметър. Прости съчки и клони, слепени с щъркова слюнка, кал, пух и пера. И си стоят непоклатимо и есен, и зима, и пролет, без да подадат на ветровете.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.