Единствено трафопостът в имотите на дружеството "Хермес солар", парк Росенец, които почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ползва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи. Това се разбра от отговорите на въпроси, които "Дневник" изпрати до администрацията на бургаския кмет Димитър Николов, съобщава медията.
 

В трите частни терена на нос Чукалята е придобилият популярност като "сарай" (от турски - дворец) комплекс, който по документи всъщност все още няма право да бъде обитаван.

Основните сгради, познати от снимките, не са били въведен в експлоатация, както и откритият басейн. Абсолютно незаконни са оранжерията, масивна сграда на два етажа, както и преместваем обект. Всички те са изградени без строителни разрешения. Според информацията на община Бургас незаконните постройки вече са в процедура по издаване на заповеди за премахване. Тя е предприета по-малко от седмица след като прокуратурата обяви, че е открила множество строителни нарушения както в имотите на дружеството "Хермес солар" ООД, така и в съседните държавни и общински терени.

Внезапните открития на институциите

Справка в имотния регистър показва, че фирмата е собственик на три имота. В единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" е изграден "сараят" на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена са откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни са само трафопостът и откритият басейн, показва информацията, подписана от зам.-кмета на община Бургас Чанка Коралска.

На премахване подлежат и още три обекта в същия район в парк Росенец - масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка. Всички те са изградени незаконно в два държавни имота, граничещи с частните на "Хермес солар", но изглеждат част от комплекса. Освен това между парцелите няма данни някога да е поставяна ограда. Строителни заграждения се появиха около части на имота преди "масовото ходене на охраняем плаж" в Росенец та 11 юли т.г., и то за да ограничават достъп на външни лица.

Първата от двете масивни сгради, построена незаконно в държавен терен, е с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. За нея проверката на община Бургас не е открила строителни книжа, пише Чанка Коралска в отговор на "Дневник" .

В друг имот публична държавна собственост е построена още една незаконна сграда - тя е на два етажа и с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което е започнала процедура за издаване на заповед за премахването й.

 

Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, е преместваем павилион 2х2 м за охраната на резиденцията. Тъй като документи за неговото разполагане отново липсват, той също трябва да бъде премахнат. "Дневник" не успя да установи дали това е будката на охраната, поставена в горната част на пътя, който беше затворен преди разкритията за нарушенията, или друга, която е към плажа.

"За всички незаконни сгради и строежи, описани по-горе, на основание Закона за устройство на територията община Бургас е предприела действия по съставяне и връчване на собствениците на имотите на констативни актове, информират от администрацията на Димитър Николов. След влизането им в сила ще бъдат предприети последващи действия за издаване на заповеди за премахване на незаконните сгради".

От цитираната информация означава, че заповедите за премахване на незаконни постройки в терените на "Хермес солар" ще бъдат връчени на негов представител. Той обаче със сигурност ще ги обжалва. Колко време ще отнемат съдебните процедури и какъв ще е изходът от тях можем само да гадаем.

Констативни актове за наличието на незаконно строителство в държавните имоти на нос Чукалята ще бъдат връчени и на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Логично е оттам нататък да започне

дълго издирване на извършителя на незаконното строителство

Практиката в много подобни случаи показва, че той най-вероятно няма да бъде открит. Така държавата ще трябва да премахне постройките и бараката за сметка на данъкоплатците, след като с нехайство или с мълчаливото съучастие в продължение на години е позволила те да се появят в имотите й.

В кадастралната карта на н. Чукалята не е нанесена нито една от незаконите постройка в частните имоти на "Хермес солар". Незаконното строителство в държавни телени обаче фигурира частично - двата четириъгълника в долния десен край на полуострова.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.