"Пеевски няма да бъде важен политически фактор за бъдещото управление. Той е толкова важен и ключов човек, защото държи в сейфа си зависимостите на всички, които са се облажили от средствата на КТБ. Около Пеевски се изгражда следваща корпорация, групировка. Аз неслучайно в началото на февруари месец, а и след избора на Гешев за главен прокурор и предсрочното му влизане в президентството, за да не изтърват ръководството на КОНПИ с Цацаров, казах, че Бойко попадна в капана Пеевски и хората около него. Тепърва той ще бере ядове. Не е случайно, че има такова огромно напрежение около Божков, което цели Божков да атакува Бойко Борисов, да извади всички тези компромати, за които говори. За корупционните схеми, за които те знаят много добре чрез Горанов какво се е извършвало, чрез Домусчиев какво се е извършвало и в единодействие на Божков с министър-председателя какво се е извършвало. Сега виждате напрежението и около Вальо Златев, който минаваше за един от най-близките хора, с които Бойко Борисов не само карти играеше, но ходеше на лов и навсякъде. Всичко това говори, че един по един се отстрелват силните хора, които държат властта на Бойко Борисов през тези 10 години. Неслучайно изведнъж прокуратурата и КОНПИ веднага изчистиха всичко около Цветанов и него привлякоха в тази битка срещу Бойко Борисов.",  казва в интервю за "Факти" някогашната дясна ръка на Ахмед Доган - Осман Октай.

"Бойко Борисов задуши всички свои партньори, няма ги. Говорим за Янев Янев, Бареков, Реформаторския блок, сега т.нар. патриоти. Това създава на ГЕРБ образ на страшилище, което унищожава партньорите си. Затова ГЕРБ дори да спечели следващите парламентарни избори, в следващия парламент няма да има официален политически партньор. Единственият начин Бойко Борисов да управлява, ако победи на следващите избори, дали предсрочни, дали редовни, е да управлява с правителство на малцинството и да получава тайната подкрепа на ДПС в това малцинство", категоричен е Осман Октай.

Според него няма вариант за явна коалиция между ГЕРБ и ДПС, защото "присъствието на Пеевски и Доган в това политическо пространство, въпреки даренията на Пеевски и изграждането на подобен образ, няма как да преодолеят това, от което обществото е отвратено - модела КОЙ. Нито ГЕРБ, нито Корнелия Нинова биха си позволили да направят официална коалиция с ДПС."

Относно появата на нов, алтернативен на статуквото политически проект, който да увлече недоволните, Осман Октай отчита, че:

"Тези около ''Паяка'' подготвят такава възможност. В последната година, година и половина коментирам, че те биха могли да провокират достатъчно сериозно напрежение, да дискредитират цялата политическа класа, за да дойде ''спасител'' отвън. Българският избирател обича ''спасителите'' отвън. Винаги гласува наказателен вот в полза на някой ''спасител''. Така се случи проектът на Симеон от Мадрид. Задкулисието може да изненада гражданите в една екстремна ситуация с някои млади, техни кадри, които са били в Харвард, например. Вече има такива, които обикалят в медийното пространство, без да ги обиждам, образовани хора, на които им се изгражда образ на предприемачи и т.н. Винаги могат да изкарат един 40-45-годишен, образован, който при едни улични вълнение да излезе на трибуната с мегафона."

Дали вървим към предсрочни парламентарни избори и има ли такава вероятност, Октай заявява:

"Предстоят ни много събития. Никой не иска избори веднага, не са готови. Виждате какви скандали има в БСП.  Бойко Борисов със своите рефлекси ще мери всеки ден дали не му пада рейтингът, дали ще загуби, колко ще загуби, ако отиде на редовни избори. И ако види, че губи катастрофално заради социално-икономически или други събития, които евентуално биха могли да бъдат провокирани по канала на Божков, или по канала на Пеевски, или по канала Цветан Цветанов, или чрез други фактори на задкулисието, за да не изпадне в една такава ситуация той би побързал да отиде да спасява каквото може на предсрочни избори. Единствената спирачка за него е да не допусне президентът да направи служебен кабинет и той да контролира изборния процес. А също и това да не стане така, че в историята да остане като министър-председателя, който три пъти предсрочно е бил гонен или е напускал доброволно властта. Всичките тези неща удрят по самочувствието на Бойко Борисов."

Какво още казва Осман Октай през призмата на своя прочит на социално-политическите и икономическите събития у нас, разместването на пластовете, центъра Радев, проекта на Цветанов, примката около Борисов и новия аудиозапис, "паяка" Пеевски, Васил Божков, КТБ, Доган, гонението на олигарси и селективно активираната прокуратура на Гешев, можете да прочетете в интервюто му за "Факти" от ТУК.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.